A Falatozz.hu összeszedte az Independent cikke alapján, hogy melyik a 12 leggyakoribb étellel kapcsolatos hiedelem Nagy-Britanniában. Némelyiknek van igazságalapja, de vannak közöttük hatalmas tévhitek is. A felmérést 2 000 brit megkérdezésével végezték el.
1. A narancs a legjobb C-vitamin forrás
Az eper több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs (az elsőben 57mg/100g, az utóbbiban pedig 42mg/100g található). Hét szem eper biztosítja is a napi ajánlott fejadagot belőle.
2. A főzött zöldségnek és gyümölcsnek alacsonyabb a tápértéke
Valóban egyes hőérzékeny vitaminoknak nem tesz jót a főzés, például a folsavnak és a C-vitaminnak. Ugyanakkor van, amikor pont a forrázás következtében szabadulnak fel egészséges anyagok.
3. A túl sok gyümölcs rontja a fogakat
Némelyik magas savtartalmú gyümölcs károsíthatja a fogak zománcát, ha túl sokat fogyasztunk belőle, de a legtöbb gyümölcsben lévő cukor nem tesz kárt a fogsorban.
4. A répa segít, hogy jobban láss a sötétben
Ez egy mítosz, de a benne található A-vitamin valóban hozzásegít a szemek egészségéhez és az éleslátáshoz.
5. Ha zellert eszel, több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel
Valójában nincsenek negatív kalóriás ételek. Bár a zellernek valóban alacsony a kalóriatartalma és magas a víz- és rosttartalma, a szervezet nem használ el annyi kalóriát, hogy teljesen feldolgozza.
6. Az organikus gyümölcs egészségesebb
Elhanyagolható különbség van az organikus és a nem organikus gyümölcsök között.
7. A csokoládé afrodiziákum
Nincs bizonyíték arra, hogy a csokoládé afrodiziákumként is használható, mivel csekély mennyiségű anyag van benne, amely hatással lehet a vágyra.
8. Gyümölcslevet inni ugyanolyan egészséges, mint gyümölcsöt enni
Az egész gyümölcs olyan létfontosságú rostokat és tápanyagokat tartalmaz, amelyek elvesznek a kifacsarás következtében.
9. A szárított és a friss gyümölcsnek egyforma a tápértéke
A gyümölcs szárításánál felhasznált hő csökkentheti bizonyos hőérzékeny tápanyagok, például a C-vitamin mennyiségét. Ugyanakkor egy szárított gyümölcsdarab hasonló tápanyagokat tartalmaz, mint a friss gyümölcs, csak kisebb mértékben.
10. Hét évbe telik megemészteni egy lenyelt rágógumit
A gyomor nem ugyanúgy emészti meg a rágógumit, mint a többi élelmiszert, de végigmegy a szervezetben, mint bármi más.
11. Ne együnk ebéd után gyümölcsöt
A gyümölcs a nap bármelyik szakában egészséges.
12. Üres gyomorra érdemes gyümölcsöt fogyasztani
Nincsen tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy van-e negatív hatása annak, ha a gyümölcsöket étkezés előtt fogyasztjuk el.