0
Főoldal Blog bejegyzések Idén kiképzik Magyarország első glutén-jelző kutyáját

Idén kiképzik Magyarország első glutén-jelző kutyáját

Idén kiképzik Magyarország első glutén-jelző kutyáját Hivatalos segítőkutya válhat Gofree-ból, aki egy beteg kislány életét könnyíti meg.

A gluténérzékenység súlyos válfaja a cöliákia, amely egy gyógyíthatatlan autoimmun betegség. Egy-egy diétahiba napokon, vagy akár heteken át tartó rosszullétet eredményezhet, ezért nem egyszerű a lisztmentes életvitelt betartani, mert szélsőséges esetben akár a konyhában szálló lisztpor is kiváltja a tüneteket. Ezzel a gluténérzékenységgel kell élnie négy éve a tízéves Emmának is, akinek azonban akadt egy segítő társa. A Gofree névre hallgató egyéves keverék kutyus kölyökként került a Sziklai-családhoz, és arra tanítják, hogy kiszagolja a glutént az ételekben.

A kislány anyukája, Sziklai Bengyel Nóra a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület tagjaként képzi a kutyát május óta egy külföldi tréner segítségével. Arra trenírozzák az állatot angol vezényszavakkal, hogy pacsival jelezze, ha kiszagolja a gabonafélékben található fehérjét, azaz a glutént. Ha pedig a szűrőfedőn át megszagolt étel nem tartalmaz ilyesmit, Gofree mozdulatlan marad és jutalomfalatot kap a segítségért. A kutyák azért alkalmasak erre a feladatra, mert hatvanszor annyi érzékelősejt van az orrukban, mint az embereknek.

Emma édesanyja bízik benne, hogy az év végéig tartó képzést és a sikeres vizsgát követően elindulhat az ilyen típusú segítőkutyák intézményesítése – az Egyesült Államok után – Magyarországon is. A segítőkutyák ugyanis mindenhová elkísérhetik rászoruló gazdájukat, ami hatalmas segítséget jelentene a cöliákiában szenvedők számára. A Falatozz.hu csapata szurkol Gofree sikeres vizsgájáért, ITT pedig te is segíthetsz hozzájárulni a költséges képzéshez!

Források: szeretlekmagyarorszag.hu / borsonline.hu

Ajánlott cikkek
Egy kislány találmánya a pazarlás ellen
Olvass tovább
Megdöbbentő ételfóbiák
Olvass tovább
Mit fogyasszon az, akinek tiltólistás a tej vagy a glutén?
Olvass tovább