0
Főoldal Blog bejegyzések Sóból is megárt a sok (meg a kevés is)

Sóból is megárt a sok (meg a kevés is)

Sóból is megárt a sok (meg a kevés is) Utánajártunk, melyek a sófogyasztás aranyszabályai, milyen tünetekre kell odafigyelni és melyik fajtát érdemes használni.

Szinte minden fogás csak úgy finom, ha meg van sózva, amit az ételgyártók bőven ki is használnak. Az előre feldolgozott- és késztermékek például erősen túlsózva kerülnek a tányérunkra (a ’sodium’ összetevő is erre utal a címkén). Rengeteg só van az olyan mártásokban, mint a szójaszósz, ketchup, vagy mustár, és természetesen a chips és popcorn is extrém mennyiségű sóval terheli a szervezetünket.

Azzal a ténnyel mindenki tisztában van, hogy a mértéktelen sófogyasztás káros. A túl sok sótól magas lesz a vérnyomásod, ami agyérgörcsöt vagy szívinfarktust okozhat, ez Magyarországon ráadásul vezető halálok. Ezen felül felpüffedéshez, szájszárazsághoz, fejfájáshoz és gyakori vizelési ingerhez vezethet, nem beszélve a koncentrációs készség csökkenéséről.

Arról azonban kevés szó esik, hogy a túl alacsony sóbevitel sem egészséges: megterheli a veséket, a szív- és érrendszert, valamint felborítja a vízháztartást és a megfelelő izomműködést. Ha sokáig nem fogyasztunk sót, még a kettes típusú diabétesz esélye is megnő.

A gyerekeknek alapvetően kevesebb sóra van szüksége, mint a felnőtteknek, kivéve, ha elkapnak valami hányós-hasmenéses vírust, mert ilyen esetben kiemelten fontos a só- és elektrolitpótlás. Utóbbi vonatkozik az élsportolókra is, akik fokozott izzadásnak vannak kitéve. Az idősek pedig száműzzék inkább az asztali sótartót az egészségügyi kockázatok miatt.

só

A helyes nátrium-kálium arány a szervezetben 30:1, a WHO szerint a napi nátriumbevitel ajánlott mennyisége 2-5 gramm/nap, ami legfeljebb egy teáskanálnak felel meg. Ez nagyon kevésnek tűnhet ahhoz képest, hogy egy tál sült krumplira ennek a többszörösét képesek vagyunk rászórni, és akkor még nem beszéltünk a többi étkezésről azon a napon. Magyarországon – egy reprezentatív felmérés szerint – átlagosan ennek a háromszorosát visszük be a szervezetünkbe nap mint nap.

Egyszóval ne sózzunk mindent ész nélkül, és hagyjuk érvényesülni az összetevők természetes alapízét. Ugyanakkor ha mindenképpen meg kell sóznunk valamit, akkor tegyük minőségi sófajtával. Ilyen az ásványi anyagokban gazdag tengeri só, parajdi só és himalája só (utóbbi azért rózsaszínes árnyalatú, mert sok benne a vas). Fogyasszunk továbbá minden nap sok friss zöldséget és gyümölcsöt, mert a bennük található kálium kiegyenlíti a nátriumot a szervezetünkben.

Fagyasztott és konzerv ételek helyett tehát érdemes frisset enni: rendelj valamit a Falatozz.hu-ról ;)

 

Források: woohoo.hu / mnsza.hu / webbeteg.hu

Ajánlott cikkek