0
Főoldal Blog bejegyzések Tudod, mi a kattancs, a kalinkó és az angyalbögyörő?

Tudod, mi a kattancs, a kalinkó és az angyalbögyörő?

Tudod, mi a kattancs, a kalinkó és az angyalbögyörő? Vannak ételek, amelyeket minden tájegységben máshogy hívnak. Te ismered ezeket a kifejezéseket?

A Falatozz.hu kigyűjtött néhány jellegzetes étel-megnevezést az ország különféle régióiból.

gánica

A gánica a dél-dunántúli régióban, főleg Somogy és Baranya megyében jellemző, és kukoricakásából készül. Szinonimái, a puliszka vagy a dödölle sokkal ismertebbek. Sósan vagy édesen magában, illetve Erdélyben köretként is fogyasztják. Egy másik kukoricalisztes, tejjel összeforralt édesség a görhe, más néven málé, amely egy kemencében sült tészta porcukorral, esetleg némi lekvárral a belsejében. Palóc jellegzetesség a krumpigalinca: főtt-tört krumplit liszttel és tejjel lazítva fűszerezik, majd tepertővel, esetleg túróval kínálják. A rábaközi régió kedvelt ünnepi süteménye a kalinkó, amely egy – általában 9 szálból – fonott kalács.

kalinkó

A Kisalföld furcsa finomsága a kattancs, azaz a paprikával töltött kalács (lásd a felső képen). Aratáskor és böjt idején, bableves mellé kínálják leggyakrabban. 2013-ban bekerült a lehetséges hungarikumok listájára is. A kiskunsági pásztorok kedvence a sűrű, laktató hebedunda: a száraz tésztát krumplival és töpörtyűvel összefőzték, majd hagymával, sóval és paprikával adtak neki gazdagabb ízt. Egy másik népszerű pásztorétel a tutajos, egy tarhonyás, rakott paprikás krumpliételt takar a megnevezés. Erdély egyik legízletesebb főétele a vetrece, azaz a füstölt szalonnás marhatokány, némi tejföl kíséretében.

Fonyód jellegzetessége az 1950-es évektől kezdve a petyek, ami egy pontyból, keszegből és harcsából készülő, fűszeres halászlé. A nyírségi püfögő egy olajban sütött, csurgatott palacsintaszerűség, amelyet lekvárral esznek az édesszájúak. Békés környékén minden idősebb ember tudja, mi az a vízen kullogó: egy ünnepi cukros finomság, aminek a kelttésztája akkor van kész, ha megfordul a vízben.

angyalbögyörő

Vannak olyan ételek is, amelyeket mindenki ismer, csak a vidéki elnevezése nem ismert. Ilyen a mózespecsenye (vöröshagyma), a pulutyka (kelkáposztafőzelék), a sercli (kenyérvég), a smarni (császármorzsa), a gránátos kocka (krumplis tészta), az angyalcsík (mákos tészta), a nyögő (sztrapacska) és az angyalbögyörő (nudli).

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Forrásokszeretlekmagyarorszag.hu / nlcafe.hu / https://www.nosalty.hu /noklapja.nlcafe.hu

Ajánlott cikkek
Mit kíván a magyar nemzet?
Olvass tovább
Pörkölttörténelem
Olvass tovább
A nyereg alatt puhított hús legendája
Olvass tovább