0
Főoldal Blog bejegyzések A street food forradalom leendő győztesei

A street food forradalom leendő győztesei

A street food forradalom leendő győztesei Elárasztották az utcákat a különféle divatos kifőzdék, mindenhonnan csak illatok és ízek leselkednek ránk. Rengeteg újdonság került be a köztudatba, de mely ételek haladnak töretlenül hazánkban a hírnév felé?

Az újhullámos utcai étkezdék finomabbnál finomabb alternatívákat kínálnak a mindig időhiányban szenvedő, szűkre szabott pénztárcával rendelkező fiatalok számára. Elég csak végigszaladni egy-egy felkapottabb belvárosi utcán, hogy úgy érezzük, szabályosan körbebástyázzák az ízlelőbimbóinkat. Ráadásul a világ minden égtájáról érkeznek ingerek, a globalizmus hatására a különféle népek étkezési kultúrái Magyarországon is összeérnek.

Íme, a Falatozz.hu jóslata, hogy – a pizzaszelet és a hamburger diadala után – milyen finomságok terjednek majd el egyre szélesebb körben a street food térnyerésének köszönhetően.

Kanalazható és kiadós

Nemrég még csak a kínai kifőzdék keményítőtől rezgő, csípős-savanyú levesét ismertük a témában, de ez az egyhangúság már a múlté. A Smack és Vifon leveseken edződött egyetemisták legnagyobb örömére betörtek hazánkba — az instant leveseket ihlető eredeti — vietnami pho (ejtsd: fő) levesek és a japán ramen levesek, amelyek közös jellemzője, hogy fazék méretű tányérban szervírozzák őket, és szégyentelen mennyiségű tésztával vannak felturbózva. A pho levesek az alaplén, a rizstésztán, a zöldségeken, és húson kívül gazdag fűszerezésükről ismertek, de gyakran bolondítják meg chilivel, korianderrel, gyömbérrel vagy csípős szósszal az eredeti változatot. A ramen levesek semlegesebb ízvilágúak: a húsból készült, szójaszószos alaplé és a búzalisztből készült tészta mellett leginkább disznóhúst, szárított tengeri moszatot, tojást és zöldhagymát tartalmaznak.

pho leves

A virsli új ruhája

A hot-dog ugyan nem újdonság, de egy ideje kapható számos felturbózott változat is belőle, ami – tekintve hordozhatóságát, árát és ízét –, méltán teszi népszerűvé az ifjúság körében. A rém egyszerű ötletet — miszerint tegyünk kenyérbe egy virslit, és áztassuk el szószokkal —, némileg megdobja az az újító felfedezés, hogy a virslit ki lehet sütni kukoricadarás panírban. Sőt, nem csupán lehet, hanem egyenesen ajánlott is, ezt a vaskos, ropogós bundás variációt nevezik corn dognak. Nem beszélve az olyan meglepő változatokról, amikor nem pirított hagyma és sajt kerül a hot-dogba, hanem például wasabis gyömbér vagy pirított gomba.

corn dog

Szendvicsmutációk

A szendvics egyértelműen élt, él és élni fog, mint a legalapvetőbb gyorsétel. Éppen ezért örvendetes, hogy számos ízletes válfaja kezd érvényesülni nálunk is. A húsimádók legfontosabb mérföldköve a zsidó gasztrokultúrából származó pastrami, amely nemes egyszerűséggel vékony marhahús cafatokkal teletömött kenyérszeleteket jelent. Aki most felvonja a szemöldökét, hogy mekkora blöff ennyivel kiszúrni egy éhes ember szemét, annak üzenjük, hogy a fűszeres sóban érlelt és enyhén gőzölt marhaszegy önmagában elég ütős ahhoz, hogy ne kelljen hozzá körítés. A melegszendvics-trend azonban nem áll meg itt: egyre több olyan gyorsételre szakosodott vendéglátóegység van, ahol igyekeznek meghaladni a grillezőbe pakolt, háromszögben kettévágott, szalámis örökzöld okozta traumát. Van, ahol a házi bagettel sütik egybe a hozzávalókat, és akad, ahol húslébe mártják a megpakolt szendvicset, mielőtt a kezedbe adják.

pastrami

Az irány tehát jó: a fiatal és feltörekvő szakácsok kiléptek a komfortzónájukból, egyre több a kísérletezés, a sajtos-sonkás biztonsági játék immár a múlté. Éljenek a pikáns öntetek és merész párosítások!

Tóth Noémi


Képforrás: Pinterest

Ajánlott cikkek
Az európai utcák főételei - A 10 legjobb európai street food
Olvass tovább
Ismerkedj a világ desszertjeivel!
Olvass tovább
Döner és egyéb állatfajták
Olvass tovább