0
Főoldal Blog bejegyzések Ezeket biztosan nem tudtad a pizzáról!

Ezeket biztosan nem tudtad a pizzáról!

Ezeket biztosan nem tudtad a pizzáról! Tudtad, hogy honnan ered a pizza szó, és mi a neve a pizza szélének? Ismered az Igazi Nápolyi Pizza Egyesület céljait, és egyértelmű számodra, hogy Olaszországban miért nem árulnak pizzaszeletet? Na látod, akkor olvass tovább!

A tészta, szósz és sajt mágikus kombinációja már nagyon régóta lázban tartja az emberiséget, és minden valamirevaló étterem kínálatában szerepel pizza. A Fox News cikke alapján kigyűjtöttünk néhány kevésbé ismert érdekességet mindenki kedvencéről.

Nem hívhatsz egy pizzát csak úgy nápolyinak!

Van egy szervezet, amely a hagyományos nápolyi pizza hitelesítésére jött létre. Az 1984-ben alapított Igazi Nápolyi Pizza Egyesület (Associazione Verace Pizza Nepoletana) szigorú szabályokat szab feltételként azon éttermeknek, amelyek autentikus nápolyinak neveznék a pizzájukat. A feltételek között szerepel, hogy fatüzelésű, kupolás kemencében kell megsülnie a pizzának, amelynek átmérője nem lehet több 35 centiméternél. A tészta vastagsága középen egyharmad centiméternél nem lehet vastagabb, feltétként pedig ajánlják a morzsolt paprikapelyhet. Bizonyára valami gasztro-szabadkőműves egyesületként működnek…

Senki nem tudja, honnan ered a név

Van néhány etimológiai teória a pizza szó eredetére vonatkozóan. Ilyen például a görög pikte („erjesztett tészta”) és pitta („korpás kenyér”), vagy az olasz pizzicare („kitép/kiragad”). Egyes elképzelések szerint azonban az ónémet pizzo („falat”) szóból származik, amelyet a longobárdok hoztak Olaszországba a VI. században. Azonban a mai napig nincsen egyetértés a nyelvészek között, hogy pontosan melyikből eredeztethető a kifejezés.

A paradicsom nem mindig volt kötelező összetevő

Az európai felfedezők az 1500-as években hoztak először paradicsomot az Újvilágból, mára pedig a piros gyümölcs a pizzák megkerülhetetlen alapjává és komponensévé vált. Senki nem tudja azonban, hogy milyen rögös utat járt be a paradicsom, mire végleg felkerült az olasz specialitásra, és hogy ki találta ki először, hogy ötvözze a mára már világszerte népszerű ízeket. Arról viszont már mi is írtunk, hogy a mára alapnak számító Margharita (azaz paradicsomszószos-bazsalikomos-sajtos) pizzát elsőként Margherita di Savoia királynénak készítette el egy nápolyi séf a 19. század végén.

A külső széle cornicione névre hallgat

Ha le akarod nyűgözni a barátaidat, a következő alkalommal, amikor pizzát esztek, és valaki meghagyja a szélét, kérdezd meg tőle, hogy miért nem kéri a cornicione-t (ejtsd: kornicsóne), ami az olasz kifejezés a külső részre. Úgyhogy ha eddig magyarosan a kenyér héjának nevezted a peremet, mostantól egy elegánsabb szóval illetheted a pizzád ropogós parcelláját.

Olaszországban nem találsz pizzaszeletet

Európa csizmájában csak egész pizzákat szolgálnak fel, mivel leginkább a kisebb méretű, nápolyi változatot készítik az éttermek. A nagyobb tepsiben készült verziókat pedig ollóval négyzet vagy téglalap alakúra vágják fel, és pizza al taglio néven tüntetik fel. Az általunk is ismert és szeretett amerikai variáció nagyobb és vastagabb újragondolása az olasz receptnek, ebből következően jóval laktatóbb is. Nem véletlen, hogy a pizzaszeletek árusítása New Yorkból származik, hiszen ezekből a vaskos, jócskán megrakott pizzákból valóban elég egy-két szelet a jóllakottsághoz.

Tóth Noémi

Ajánlott cikkek
A pizzarendelés extrém oldala
Olvass tovább
A vastagot szeretjük
Olvass tovább
A street food forradalom leendő győztesei
Olvass tovább