0
Főoldal Blog bejegyzések Mit kíván a magyar nemzet?

Mit kíván a magyar nemzet?

Mit kíván a magyar nemzet? Megnéztük, hogy idén milyen ételekre és receptekre kerestek rá leginkább a magyarok. Jellemző, hogy a toplistában kizárólag desszertek és kelt tésztás ételek találhatóak, ahogyan az is, hogy az oreós torta népszerűbb, mint valaha.

A Google Trends oldalán képet kaphatunk mindenféle böngészési statisztikákról, a Falatozz.hu pedig kíváncsi volt, hogy a felhasználók milyen ételekre keresnek rá, amikor megéheznek. Ezért az online ételrendelő portál megnézte, melyek voltak a legkeresettebb 2015-ös kifejezések a Főzés és receptek kategóriában. Titkon abban reménykedve, hogy az illető túl bonyolultnak vagy hosszadalmasnak ítéli meg az adott fogás elkészítését, és inkább megrendeli online...

Lebukás: cukrot és fehérlisztet akarunk minden mennyiségben

A legnépszerűbb keresőszavak mindeddig a torta, palacsinta, pizza, muffin és pogácsa, piskóta és sütemény voltak az idei évben. Sorra véve a toplistát, a Google Trends különféle táblázataiból kiderül, hogy Szigetszentmiklóson, Pápán és Veszprémben szeretnének a legtöbben tortát sütni, a legnépszerűbb ízek pedig az oreo, az oroszkrém és a sacher. Ami a palacsintát illeti, az alap recepten kívül az amerikai és hortobágyi verziók foglalkoztatták a böngészőket, különösen Miskolcon, Debrecenben és Győrben. A pizza a legnépszerűbb főétel, ez nem okozott meglepetést senkinek sem. Az azonban igen, hogy a regionális érdeklődést tekintve legtöbbször Debrecenben, a Pest megyei Kerepesen és Szegeden írták be a keresőoldalon a pizza szót, a tészta és paradicsomszósz receptjére fókuszálva. A Falatozz.hu saját adatai szerint a hawaii, magyaros és sonkás ízvilágot szeretjük a legjobban.

A muffin a székesfehérvári, győri és miskolci böngészőket hozta leginkább lázba, az ízeket tekintve pedig a csokis, meggyes és banános verziók foglalkoztatták az édesszájúakat. A legkedveltebb sós rágcsálnivaló a pogácsa, azon belül is a sajtos, túrós és krumplis ízvilág mozgatja a népet, különösen Pécsett, Székesfehérváron és Szegeden. Piskótára torta vagy tekercs formájában, illetve meggyes, kakaós és csokis ízekre koncentrálva kerestek leginkább, kifejezetten a fővárosban. Szintén kizárólag Budapesten vannak felajzva a süteményreceptektől, különösen, ha egyszerű, továbbá krémes, túrós vagy sós.

infografika a sütési szokásainkról

A főételek közül a kijevi csirkemellnek nőtt leginkább a rajongótábora

Az is kiderül a statisztikákból, hogy mely keresőszavak népszerűsége ugrott meg leginkább az idei évben. A legdrasztikusabb sikere az oreo tortának van, ugyanis nem kevesebb, mint 140%-kal nőtt idén a keresési aránya, szinte kizárólag Budapesten. A további két dobogós kevéssé meglepő, hiszen idény jellegű ételekről van szó: nyáron a kovászos uborkára nőtt 90%-kal az érdeklődés, május-júniusban pedig a spárgára ugyanennyivel. A legnépszerűbb fogalmak között egyedüli főételként szerepel a kijevi csirkemell: a fűszervajjal töltött rántott hús igazán tudhat valamit, ugyanis 80%-kal ugrott meg az internetezők érdeklődése a klasszikus frissensült iránt.

A brokkolikrémleves is népszerű volt, ugyanis a nyár kivételével folyamatosan volt rá érdeklődés, összesen 70%-ot ugrott a böngészési rátája. A paradicsomsaláta is ennyivel lett népszerűbb keresőszó, de csak ősszel. A nyár slágere volt továbbá a gyümölcsleves: erre a könnyű fogásra 50%-kal nőtt a keresési kedv. A meleg időszakban továbbá a meggyes piskóta és meggyleves egyaránt megmozgatta az emberek fantáziáját, hiszen 40-40%-kal emelkedett a népszerűségi mutatójuk.

Tóth Noémi

Ajánlott cikkek
Embereket öltek a csokoládéért
Olvass tovább
Az európai utcák főételei - A 10 legjobb európai street food
Olvass tovább
Magyarosra erőszakolt ételek - A csalamádés gyrostól a lecsósított kínaiig
Olvass tovább