0
Főoldal Blog bejegyzések Tudj meg többet a rizsről!

Tudj meg többet a rizsről!

Tudj meg többet a rizsről! Mindenkinek természetes a rizs létezése és fogyasztása, de fogadjunk, hogy tudunk neked újat mondani a témában.

Nem is gondolnánk, de csupán pár éve fejtették meg amerikai tudósok, hogy valójában honnan ered a rizs, ugyanis addig kérdéses volt, hogy Kínából vagy Indiából. A növény genomjainak beható vizsgálata alapján egyértelműen kiderült, hogy kínai eredetű, és mintegy kilencezer évvel ezelőtt jelent meg a Jangce folyó völgyében.

A rizsnek nem csupán a megjelenése, de a termesztése is rendkívül messzire nyúlik vissza, hiszen már időszámításunk előtt háromezer évvel ezelőtt nekiláttak a kínaiak. Ázsiában konkrétan olyan központi szerepe van a rizsnek, hogy kultúrák, mítoszok, szokások és ünnepek épülnek rá, és egyes nyelvekben a rizs neve azonos az evés fogalmával.

Krisztus előtt hétszáz évvel már Európába is eljutott, Amerikában pedig a 17. században indult meg a rizstermesztés, eleinte Dél-Karolina államban. Utána olyannyira ráéreztek az ízére, hogy 2000-ben a rizs hozama az USA-ban ötszöröse volt az akkoriban jellemző hozamoknak. Magyarországra a törökök hoztak először rizst, ezért a kiűzésük után sokáig nem létezett hazánkban ilyen élelmiszer, és csak a 18. században fedezték fel újra.

A meleget és párát kedvelő rizsnek rengeteg fajtája van: létezik fehér, barna, rövid, hosszú, opál, jázmin, basmati és vörös típus egyaránt, és akkor még nem beszéltünk a kevésbé ismert változatairól. Ez a legszéleskörűbben használt gabonanövény, édesen és sósan egyaránt számtalan recept létezik az elkészítésére, de a japánok bora, a sake is ebből készül. A vetésterület és a termesztett mennyiség tekintetében csak a búza előzi meg. Főzés előtt hántolni és fényezni kell a szemeket.

A rizs termesztése vezetett egyébként a teaivás – szintén világszinten elterjedt – kultúrájához is. Ugyanis a rizsföldeket vízzel kell elárasztani és trágyázni kell a megfelelő minőség eléréséhez. Ezek a folyamatok szennyezik az ivóvízbázist, és csak forralással lehet semlegesíteni ezt a negatív hatást. A forralt víznek azonban van egy mellékíze, amely csak teával válik kellemessé.

Most, hogy kiművelted magadat a témában, rendelj valami finom rizses ételt a Falatozz.hu-ról, jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Források:

hvg.hu

tankonyvtar.hu

gasztroabc.hu

bobajka.atw.hu

Ajánlott cikkek
Mit esznek Afrikában?
Olvass tovább
A mákos guba története
Olvass tovább
A legerősebb chilipaprika tényleg meg tud ölni
Olvass tovább