0
Főoldal Blog bejegyzések Mit esznek Afrikában?

Mit esznek Afrikában?

Mit esznek Afrikában? Hányszor hallottuk gyerekkorunkban, ha finnyásak voltunk a konyhaasztalnál, hogy bezzeg Afrikában éheznek… Nézzük csak, mit is eszik pontosan a föld legszegényebb népe.

A Falatozz.hu utánajárt, hogy milyen a gasztronómia a nélkülözés kontinensén. Az biztos, hogy nem habzsolnak pizzát, mint mi, de azért egészen sokféle finomsághoz hozzá tudnak jutni (még ha ritkábban is, és nem feltétlenül a helyi vegyesboltból). Afrikában kiemelt szerep jut az ételnek, hiszen a mi fogyasztói társadalmunkkal ellentétben az étel megszerzéséért meg kell dolgozni, és muszáj is, hiszen a túlélés záloga. Ám amint hozzájutottak a napi betevőhöz, boldogan, kézzel esnek neki.

Ahol még van választék

A turistákat mágnesként vonzó, úgynevezett Maghreb országok (Algéria, Tunézia, Marokkó) nem is igazán jellegzetes, tehetősebb afrikai országok, ahol a gasztronómia az arab, a zsidó és az egyiptomi konyhán alapszik. Tipikus étel errefelé például a búzaleves, kuszkusz, datolyakenyér és báránykaraj. Minél lejjebb megyünk azonban a térképen, annál nehezebb a megélhetés. A partvidéken élők szerencsésebbek a halállomány miatt, tehetősebb vidékeken pedig éldegél néhány tenyészthető kecske, szárnyas vagy birka, de annak is örülnek, ha a kelepcéjükbe kerül egy gyík, sáska vagy sündisznó.

Papaya, főzőbanán, majomkenyérfa

A Szahara sivatagtól délre eső Fekete-Afrika azonban a világ legszegényebb régiója, ráadásul körülbelül 800 millió lakossal. Errefelé az emberek elsősorban gyümölcsöket esznek, például mangót, guavát, papayát, ananászt, a természet adta választék szerencsére hatalmas. A helyiek kedvelik az erős fűszereket, azaz a curryt, kardamomot, chilit, kurkumát, borsot, és ha nagy ritkán húst esznek (azaz ejtenek el), a mi szájízünk szerint zsibbasztóan csípős módon készítik el a finomságot. Édesburgonyát, rizst és hüvelyeseket is fogyasztanak, népszerű eledel továbbá a kukorica – amit sült cső és kása formában egyaránt szívesen majszolnak –, és magas keményítőtartalma miatt a plantain, azaz a főzőbanán is. A majomkenyérfát is ügyesen használják fel, hiszen a leveléből fűszeres leves vagy szárítva-őrölve kása készül, gyümölcséből, a baobabból pedig sokféle csemege készíthető, és pirítva még a magja is finom.

Krumpli helyett yamgyökér, kenyér helyett fufu

Az afrikaiak rendszeresen esznek továbbá gumós növényeket: a legnépszerűbb gyökérfajták a manióka, a – gyógyászati csodaszernek is tartott – yam és kassawa, amelyeket sütve, főzve, pépesítve vagy őrölve egyaránt ügyesen elkészítenek. A manióka gyökeréből készül az egyik legelterjedtebb étel, a kenyeret helyettesítő fufu, amelyet igen nehéz elkészíteni. Vizet forralnak egy nagy edényben, majd hozzáadnak kukoricalisztet, és folyamatosan kevergetik. Ha besűrűsödött, hozzáadják a maniókalisztet, leveszik a tűzről és nagyon sokáig kavargatják, miközben talppal szorítani kell a forró tálat, hogy ne csússzon odébb. A sűrű és nehéz tésztát végül falatonként csipkedik és mártogatják a babos vagy néhanapján húsos raguba.

Tóth Noémi

 

Források:

femcafe.hu

hvg.hu

petzeltj.hu

afrikaert.hu

diverziti.hu

Ajánlott cikkek
Londoni magyar étteremben vigad a brit politikus
Olvass tovább
Világ palacsintái, egyesüljetek!
Olvass tovább
Kérsz pizzasört, kobrabort vagy angolnás üdítőt?
Olvass tovább