0
Főoldal Blog bejegyzések A legerősebb chilipaprika tényleg meg tud ölni

A legerősebb chilipaprika tényleg meg tud ölni

A legerősebb chilipaprika tényleg meg tud ölni Felfedezték a világ eddigi legcsípősebb növényét. A Sárkány Lélegzetének becézett chilit orvosi érzéstelenítésre is használják, annyira hatásos, emberi fogyasztásra pedig alkalmatlan.

Mike Smith skót hobbitermelő azzal vált ismertté pár napja, hogy bemutatta az eddigi legerősebb chilipaprikát, amelyet a Nottinghami Trent Egyetemmel közösen fejlesztett ki. Ennek a Scoville-skálán mért erőssége 2,48 millió SHU (Scoville Heat Unit, azaz hőegység), amely új Guinness-rekord. Eddig a Carolina Reaper nevű paprikafajta számított a legerősebbnek a maga 2,2 milliós SHU-jával.

Csak hogy érzékeltessük: az amerikai hadsereg által használt paprikaspray ezen a skálán 2 millió, a magyar csípős zöldpaprika pedig mindössze 1000. Ez azt jelenti, hogy a Sárkány Lélegzetének elfogyasztója anafilaxiás sokkot kaphat, amely elzárja a légutakat és fulladásos halált okozhat.

A gyilkolás helyett azonban a gyógyításban használja fel a termését az 53 éves férfi. „Sokan allergiásak az érzéstelenítőkre, ez viszont bőrön közvetlenül alkalmazható, annyira erős az illóolaja.” Továbbá a chiliolaj a fejlődő országokban is hasznos lehet, ahol egyszerűen nincsen pénz érzéstelenítőkre.

Smith azt nyilatkozta, hogy „még senki nem próbálta megenni. Én mindössze a nyelvem hegyével érintettem, de egyre csak égetett és égetett, mintegy tíz percen keresztül. Az ereje pedig közben egyre nőtt.” Mike május végén egy Chelsea-i virágkiállításon mutatja be a termését, amelyet speciálisan zárt tartályban kell tartania, annyira veszélyes.

Ezt ugyan nem ajánljuk kipróbálásra, de ha bírod a csípőset, akkor a Falatozz.hu partneréttermei biztosan készítenek neked valami ütőset!

 

Kovács-Tóth Noémi

Forrás:

dailypost.co.uk

Ajánlott cikkek
Egészséges vagy hangzatos?
Olvass tovább
De mi az a molekuláris gasztronómia?
Olvass tovább
Ezt kóstoltuk Thaiföldön
Olvass tovább