0
Főoldal Blog bejegyzések A mákos guba története

A mákos guba története

A mákos guba története Kevés olyan jellegzetesen magyar desszertünk van, mint a mákos guba. Kigyűjtöttük az eredetét, a hozzá kötődő hagyományokat és még egy 300 éves receptet is.

Annyit mindenki tud a mákos gubáról, hogy finom, de a falatozz.hu segít, hogy ennél azért műveltebb legyél a témában. Kezdjük a guba szó eredetével: egy finnugor erede­tű, hangfestő szóról van szó, amely szoros kapcsolatban áll a gubacs, gubó, göb, gömbölyű szavakkal. A guba nem csupán tésztaételt, hanem növényi termést és egy régi ruhadarabot is jelent, ezek az egyezések azonban mind a külső hasonlóságon alapulnak.

Már évszázadokkal ezelőtt is jó éteknek minősült

Édesszájú őseink lőnye néven ismerték a mákos gubát, de bizonyos régiókban – a hagyományos kelt tésztás verzióra – bobajkaként is hivatkoznak. Az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv, a Szakáts mesterségnek könyvetskéje (1695) már tartalmazza a mákos guba receptjét, amely nem sokban tér el a napjainkban készített változattól. Íme, a több mint 300 éves leírás:

“Tsinálj peretzet, és azt eltördelvén áztasd mézes vizben, onnan kivévén, rakd tálba, és a’ mézes vizben-is tölts reá, és törött mákkal fellyül és közben hintsd-meg, és vidd az asztalra: Ha pedig ezt változtatni akarod, a Peretz helyében csinálj golyóbisokat kenyérnek való tésztából, és a’ kementzében megsütvén, hasonlóképen mézes vizbé áztasd meg, és mákozd-meg: jó étek.”

Ezek szerint perecből és kenyérből egyaránt sütöttek ilyen finomságot, azonban vízzel puhították tej helyett a tésztát, aminek akkoriban gazdasági és anyagi okai voltak. Ahogyan annak is, hogy végül a száraz kifli terjedt el fő hozzávalójaként, hiszen a második világháború után nem lehetett friss kenyérhez jutni.

Böjtölésnek vagy nassolásnak számít a gubazabálás?

A mákhoz sok népi hiedelem kötődik, amelyek szerint az apró szemű étel – hasonlóan a lencséhez – szerencsét és pénzt hoz a házhoz. A népszerű desszert kapcsán pedig még egy falusi mondás is született, amely a házasság nehézségeire utal: „Majd megtudják, ha kilenc nagypénteki gubát megesznek.” Ugyanis a mákos gubát hagyományosan böjtöléskor, karácsony előtt vagy nagypénteken szolgálták fel a hús- és zsírmentes étrend részeként. Mára azonban olyannyira közkedveltté vált, hogy fogyasztása nincsen rituáléhoz kötve.

Szerencsére a falatozz.hu-n is bármikor rendelhetsz magadnak egy kiadós adagot. Te hogyan szereted a mákos gubát: vaníliasodóval, mézzel, porcukorral vagy lekvárral?

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Források:

www.foodandwine.hu

www.pekszovetseg.hu

hu.wikipedia.org

 

Ajánlott cikkek
Pörkölttörténelem
Olvass tovább
Desszertötletek Mikulásra
Olvass tovább
A világ legfurcsább karácsonyi szokásai
Olvass tovább