0
Főoldal Blog bejegyzések Senkinek nem jó, ha rosszul használod a szelektívet!

Senkinek nem jó, ha rosszul használod a szelektívet!

Senkinek nem jó, ha rosszul használod a szelektívet! Utánajártunk, hogy mit nem szabad beledobni a papír- és műanyag tárolókba.

A legtöbb háztartásban szerencsére már van a zöld kommunális kukán kívül egy kék színű papírgyűjtő, valamint egy sárga tároló a műanyag hulladék számára. A környezettudatos szemlélet térnyerésével egyre többen válogatják szét lelkesen a szemetüket a szelektív hulladékgyűjtőkbe. Magyarországon a begyűjtött szelektív papír mennyisége évi 94 ezer tonna, a szelektív műanyag pedig 54 ezer tonna (a KSH 2017-es adatbázisa alapján).

A témát övező fél- és tévinformációk azonban minden érintettnek sok bosszúságot okoznak. A jószándékú fogyasztó időt és energiát nem kímélve kiválogatja, elöblíti és megtapossa az újrahasznosíthatónak gondolt termékeket, majd beleteszi a szelektív hulladékgyűjtőbe annak reményében, hogy helyesen cselekedett. Azonban sok esetben kiderül, hogy mindez felesleges időpocsékolás volt, ráadásul szorgalmával egyenesen hátráltatta a hulladékipart. Ugyanis a papírt és műanyagot kiválogató gyáraknak szintén plusz erőfeszítésébe kerül, hogy a szelektív kukákba tett hasznos alapanyagokat szétválasszák és kibogarásszák a sok nem odaillő, nem újrafelhasználható szemét közül.


Segítünk eligazodni, hogy mit NE dobjál bele semmiképp a szelektív hulladékgyűjtőbe!

Ne tedd a kékfedeles papírgyűjtőbe a használt zsebkendődet, pörköltszaftos szalvétádat és zsíros törlőkendődet, ahogyan az olajos és oldószeres papír is mindig a kommunálisban landoljon. Kerüld el azt is, hogy étellel szennyezett tároló kerüljön a papír szelektívbe, ugyanakkor például a pizzadoboz nem összezsírozott tetejét nyugodtan belerakhatod. Létezik már olyan teljesen lebomló, papírként újrafelhasználható Box Again ételdoboz is, amivel nem tudsz rosszat tenni, hiszen rövid időn belül bárhol komposztálódik.
A műanyaggal bevont papírtermékeket sem fogják tudni felhasználni a papírgyárak, ahogyan a szalagokat és madzagokat sem szeretik (ezért a lejárt magazinokat ne kösd össze, mert csak ártasz vele). Ugyanakkor gemkapcsos vagy tűzött papír belekerülhet, mert ezek szétválasztására van technológia a gyárakban. Meglepő, de nem minden papírfajta alkalmas az újrahasznosításra: ne dobj a kék kukába indigót, faxpapírt, sőt, blokkot sem, mivel szinte minden hőpapírban túl magas a bisphenol-A, azaz BPA-arány.

szelektív műanyag hulladék

Ami a sárga fedeles műanyaggyűjtőt illeti, szintén nem kerülhet bele élelmiszermaradékos ételtároló, beleértve a sültkrumplis vagy margarin-maradványos dobozokat egyaránt. Vegyszeres és zsíros flakonokat, illetve PVC csövet vagy padlóburkolatot is tilos a műanyag-szelektívbe tenni. Az alaposan elmosott üdítős és vizespalackok (röviden PET), továbbá tejfölös, ketchupos vagy joghurtos flakonok (ez a kategória a PP, azaz polipropilén) viszont nyugodtan beledobhatóak. Ugyanígy a kifogyott és jól kiöblített mosó- és tisztítószer, tusfürdő vagy sampon is mehet bele (amelyek PE, vagyis polietilén alapúak). Továbbá a macskaeledeles konzervet vagy a sörösdobozt nyugodtan tedd bele a sárga fedeles kukába.
Vannak olyan tárgyak is, amelyek ugyan műanyagok, mégsem tud velük mit kezdeni a feldolgozóipar: ilyen a hungarocell, a fogkefe, a nejlonharisnya vagy a különféle műanyag játékok. A kazettákat, CD-ket és DVD-ket sem szabad a szelektívbe dobni, sőt, utóbbiak a közhiedelemmel ellentétben nem minősülnek veszélyes vagy elektronikus hulladéknak sem.

Nagyszerű, ha te is szeretnél tenni a bolygóért és a környezetedért, de érdemes alaposan tájékozódnod, hogy a lakóhelyeden milyen hulladékkezelési alapelvek vannak érvényben. Csak egyszer kell tisztáznod, hogy milyen szempontok szerint válogass a szemetesek közül, utána már gyorsan rutinná válik a folyamat.

A Falatozz.hu-n egyre több étteremtől rendelhetsz ételt lebomló, környezetbarát csomagolásban, keresd a zöld leveles ikont!

 

Ajánlott cikkek
Ne dobd ki, inkább csináld meg rántottának!
Olvass tovább
Egy kislány találmánya a pazarlás ellen
Olvass tovább
10 étel, amely megváltoztatta a világot – I. rész
Olvass tovább