0
Főoldal Blog bejegyzések Ne dobd ki, inkább csináld meg rántottának!

Ne dobd ki, inkább csináld meg rántottának!

Ne dobd ki, inkább csináld meg rántottának! Hasznos tippek és alternatívák ételpazarlás ellen. Ezeket te is könnyedén meg tudod tenni az olcsóbb és környezettudatosabb étkezésért.

Nemrég minden médium beszámolt arról, hogy 2030-ig harmadával nőhet a kidobott étel mennyisége. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként körülbelül 66 tonna élelmiszer megy a szemétbe.

A Falatozz.hu ahhoz gyűjtött ki néhány tippet az Independent cikke alapján, hogy hogyan élj környezettudatosabban, és ezáltal jóval költséghatékonyabban. Hiszen azt is kifizetted, amit végül kidobtál, ugyebár…

1.     Vegyél pont annyit, amennyire szükséged van

Sokszor előfordul, hogy egy recepthez csak egy kávéskanál kell valamiből, de meg kell hozzá vennünk az egész kiszerelést, vagy egy darab répára van szükség, de csokorban árulják, a többi pedig idővel megromlik. Keress olyan boltokat, amelyekben darabszámra és kis mennyiségben is vásárolhatsz, így minden zöldség és gyümölcs frissen kerül az asztalra, és nem kell bajlódni a megmaradt ételek lejáratával sem. Szerencsére vannak már erre szakosodott cégek is, amelyek pont annyit csomagolnak neked, amennyire az adott ételhez szükség van, és még a kiméréssel sem kell bajlódnod.

2.     Fagyaszd le a maradékot!

Nem baj az, ha egy héten egyszer nagybevásárlást tartasz, csak nehogy a nyakadon maradjon a fele cucc, ami a kosaradban landolt. Erre a legjobb megoldás, ha már az elején felcímkézve és dátumozva beteszed a mélyhűtőbe azt, amiből sok van otthon. Meglepő módon a húsokon kívül a kenyeret is remekül le lehet fagyasztani: utána elég kiolvasztani vagy a pirítóba tenni. Alkalmas továbbá a hűtési hadműveletre a spenót, a bogyós gyümölcsök és az érett banán egyaránt.

3.     Rendszerezz!

Ha logikusan építed fel a hűtőszekrényed tartalmát, akkor kevesebb a valószínűsége, hogy véletlenül találsz valami ősrégi dolgot, ami már gyakorlatilag kimászik a hűtődből. Mindig helyezd az újonnan vett termékeket a hátsó részekbe, és hagyd elöl a közeli lejáratú termékeket.

4.     Tárolj!

Nem bírtad megenni a vacsorádat? Semmi gond, csak ne dobd ki vagy hagyd elöl a fél tányér ételt, hanem tedd át egy légmentesen zárható, műanyag tálba. Mennyivel jobb lesz másnap elővenni egy fáradt munkanap után abban a tudatban, hogy nem kell főzni, hiszen van még melegíthető maradék. A kibontott, száraz élelmiszereknek pedig tarts otthon mindenféle címkés bödönt, üvegcsét, klipszet és gumit, amelyekkel hosszantartóvá és molymentessé teheted a csomagolásokat.

5.     Csináld meg rántottának!

Koleszos trükk, de beválik és még finom is. Pár perc alatt isteni főételt rittyenthetsz magadnak a tegnapi maradék kajákból, csak némi kreativitás kell hozzá. Az már a te döntésed, hogy némi tojás-tuninggal frittata, rántotta vagy omlett készül a néhány falat húsból meg zöldségből, amely ott árválkodik a hűtőben.

6.     A tökéletes adag

Előbb-utóbb ráérzel főzés közben, hogy mi az a mennyiség, ami pont megfelelő az adott ételhez és a gyomorkapacitásodhoz egyaránt. Gondolkozz el például azon, hogy ha a csomag tasakos rizs túl sok neked, és az utolsó pár kanál mindig a szemetesben végzi – mert újramelegítve száraz és összeáll –, akkor érdemesebb-e például másféle kiszerelésben venned, hogy magadnak mérhesd ki a napi adagot belőle.

Ajánlott cikkek
Konyhai bakik, amelyeket te is elkövetsz
Olvass tovább
Egy kislány találmánya a pazarlás ellen
Olvass tovább
A street food forradalom leendő győztesei
Olvass tovább