0
Főoldal Blog bejegyzések Egy kislány találmánya a pazarlás ellen

Egy kislány találmánya a pazarlás ellen

Egy kislány találmánya a pazarlás ellen Te is gyakran bosszankodsz azon, hogy romlott ételt kell kidobnod? Egy tini egyszerű megoldást eszelt ki.

Fogyasztói kultúránk velejárója, hogy sajnos évről évre elképesztő mennyiségű élelmiszert dobunk ki a kukába. Ezt elégelte meg egy 11 éves – indiai származású – angol lány, Rumaan Malik, és kitalált egy „alarm cup”-nak, azaz riasztó tálnak nevezett eszközt. Az eszköz nem tud sokat, de annál fontosabb az egyetlen funkciója: két nappal előre szól, hogy le fog járni az étel, amit tartalmaz. Az edény oldalán található egy érintőképernyős kijelző, amelyen ikonok segítségével kiválaszthatjuk, hogy mit tartalmaz. A vásárolt termék címkéje alapján kell előzetesen bevinni a lejárati adatokat, onnan tudja a masina, hogy mikor kell szólni, hogy hééé, egyél meg! Ugye, milyen jól jönne az otthon tárolt banánhoz, avokádóhoz, kenyérhez vagy sajthoz?

a kislány rajza, amivel nevezett a pályázatra

Találmányával az iskoláslány elnyerte az Ocado Ételpazarlási Ötletbörze Kis Feltalálóknak nevű kezdeményezés fődíját. A zsűrit az győzte meg, hogy az ötlet a pazarlás mögött megbújó fő problémára, a rögzült viselkedési mintázataink megváltoztatását fókuszál. Az Ocado cég arra is gondolt, hogy akinek nincs ötlete, hogy hogyan hasznosítsa fel hirtelen a megmaradt finomságokat, a továbbfejlesztett változatban már recepteket is ajánl majd a kütyü. Sőt, egy bevásárlóalkalmazással is összeköthető lesz Rumaan elképzelése, hogy még okosabb és modernebb konyhánk lehessen. Amikor a kislányt az inspirációjáról faggatták, azt nyilatkozta: „az alma a kedvencem, de mindig megpuhulnak, amikor anyu kint hagyja őket a gyümölcstálban, mert megfeledkezünk róluk”.

Fontos lenne, hogy megváltozzon a jelenlegi pazarló hozzáállás, és ezt jó már gyerekkorban rögzíteni. Úgyhogy ha attól tartasz, hogy rádromlik az a kondér pörkölt, amit még a hét elején főztél – és már nem is kívánod –, inkább rendelj egy adagot a Falatozz.hu-ról, amit biztosan el is fogyasztasz.

 

Forrás: Mirror

Ajánlott cikkek
Hamarosan robotok felelnek az ételeinkért
Olvass tovább
10 étel, amely megváltoztatta a világot – I. rész
Olvass tovább
10 étel, amely megváltoztatta a világot – II. rész
Olvass tovább