0
Főoldal Blog bejegyzések Nagyon zavar a szürcsölés vagy a csámcsogás?

Nagyon zavar a szürcsölés vagy a csámcsogás?

Nagyon zavar a szürcsölés vagy a csámcsogás? Lehet, hogy miszfóniában szenvedsz, amit egy agyi rendellenesség okoz.

Vannak általánosan idegesítő hangok, mint a horkolás vagy a krétacsikorgatás, de akadnak emberek, akik extrémen reagálnak egy-egy hétköznapi hangra is, mint például a nyelés vagy rágás hangjára. Kutatók kiderítették, hogy létezik egy betegség, a mizofónia (nem túl régen, 2000-ben találta ki a szakma ezt az elnevezést), amely egy nehezen kontrollálható agyi-testi válaszreakciót vált ki a szenvedő alanyból.

A tüneteket idegrendszeri rendellenesség okozza, nem egy kényszer- vagy pánikbetegség típusról van szó. A kutatásba bevont tesztalanyok jellegzetes agyi aktivitást mutattak, amikor meghallották az irritáló hangokat. Az eredmény érdekesnek bizonyult: a miszfóniások pulzusa és a bőrük elektromos vezetőképessége egyaránt megnőtt a teszthangok hatására, és szívverés, izzadás, ingerültség is megfigyelhető volt náluk. Valamint fokozott aktivitást mutatott az elülső insuláris kéreg, egy olyan területe az agynak, amelynek központi szerepe van abban, hogy mely dolgokra kell odafigyelnünk. A legzavaróbb a mizofóniások számára az evéssel kapcsolatos hang-arzenál, azaz a csámcsogás, ropogtatás, nyelés vagy rágózás, valamint a szuszogás.

Akad, akinél olyan súlyos az érzékenységi mutató, hogy agressziót vagy akár öngyilkossági késztetést vált ki. Lehet, hogy van összefüggés a zajokkal kapcsolatos érzékenység és az intelligencia között is, ugyanis vannak erre irányuló kezdetleges kutatások, illetve ettől szenvedett annak idején Csehov, Proust és Darwin is.

Mindenesetre ha otthon, a négy fal között eszed meg a Falatozz.hu-ról rendelt ételedet, akkor senki nem fog megzavarni közben nyammogással vagy szürcsöléssel, mint egy éttteremben ;)

 

Forások: hazipatika.com / wmn.hu / femina.hu

Ajánlott cikkek
A fűszerpaprika eleinte csak dísznövény, aztán kolerát megelőző gyógyszer volt
Olvass tovább
Forradalmi találmányok, amelyek véletlenül születtek
Olvass tovább
Az állatvilág legérdekesebb táplálkozási szokásai
Olvass tovább