0
Főoldal Blog bejegyzések A fűszerpaprika eleinte csak dísznövény, aztán kolerát megelőző gyógyszer volt

A fűszerpaprika eleinte csak dísznövény, aztán kolerát megelőző gyógyszer volt

A fűszerpaprika eleinte csak dísznövény, aztán kolerát megelőző gyógyszer volt Te mit tudsz a magyar gasztronómia alapkövéről?

A paprika eredetileg Mexikóból származik, elnevezése görög-latin peperi vagy piper, illetve a szláv papar szóból alakult ki, amely borsot jelent. Kolumbusz Kristóf orvosa, Dr. Diego Alvarez Chanca révén jutott be Európába indiai bors néven, mivel csípősebb volt, mint amihez a felfedezők addig hozzászoktak. Először nem főzéshez használták, hanem dísznövényként. Török hatásra terjedt el fűszernövényként a 18. században, Magyarországon először Kalocsán és Szegeden termesztették, és olyannyira népszerű szakmává vált, hogy a Paprika családnévvé vált. A száraz éghajlatnak, sok napsütésnek és a minőségi földnek köszönhetően lett a magyar paprika jóval karakteresebb, mint eredeti hazájában. Amitől valódi hungarikummá vált, az a porrá törés: a fűszerőrlemény hamar a hazai konyha legjellegzetesebb ételízesítőjévé vált. Az 1831. évi kolerajárvány alatt pedig megelőző gyógyszerként fogyasztották. 

paprika

Először az alföldi parasztok jöttek rá arra, hogy a zsírban sült hagymára szórva a legfinomabb a paprika íz- és színélménye, ebből lett a pörköltalap, ami a magyar nemzeti fogások alapköve azóta is. Magyar tömegtermelése a 19. századtól indult meg, és amikor az első világháború alatt a drága, keleti bors hiánycikk lett, még nagyobb kereslet mutatkozott a nyugati paprika iránt. Mivel egyre népszerűbb termékké vált, számos helyen elkezdték termeszteni, továbbá beindult az export is. A túltermelési válság megelőzésére és a minőségmegőrzés érdekében létrejött 1934-ben egy kormányrendelet, ebben szabályozták például azt, hogy létesüljön zárt fűszerpaprika-körzet Kalocsán és Szegeden. Érdekesség, hogy Kalocsán kedvelt pénztárcabarát fogás a paprikás kalács, amely cukrozott paprikás töltelékkel készül.

Azon kívül, hogy finom, számos előnye van a fűszerpaprika fogyasztásának: gazdag C-vitamin forrás, segíti az emésztést, a benne található kapszaicin pedig vérbőséget okoz, amely többek között fájdalomcsillapításra és reumára is alkalmazható. A hatóanyag a capsicum görög szóból ered, amelynek jelentése ütés, csípés.

Rendelj te is valami csípőset a Falatozz.hu-ról ;)

 

Források:

puszta.com

paprikafutar.hu

chilipaprikablog.wordpress.com

paprikamolnar.hu

Ajánlott cikkek
Pörkölttörténelem
Olvass tovább
Hogyan lett az óceán csótányából előkelő fogás?
Olvass tovább
Mit kíván a magyar nemzet?
Olvass tovább