0
Főoldal Blog bejegyzések Azért utálod a spenótot, mert anyukád nem kívánta terhesen?

Azért utálod a spenótot, mert anyukád nem kívánta terhesen?

Azért utálod a spenótot, mert anyukád nem kívánta terhesen? Érdekes összefüggést fedeztek fel a kutatók, akik azelőtt a szuperételek létezését vonták kétségbe.

World Economic Forum hasábjain jelent meg egy érdekes cikk, amelyre a hvg.hu hívta fel a figyelmet. Az anyaméhben való táplálkozás és a későbbi étel-preferenciák közötti összefüggést a brit Newcastle Egyetem kutatói vizsgálták. Emma Beckett és Zoe Yates szerint a várandós édesanya étkezési szokásai nagyban befolyásolják a születés utáni étvágyunkat. A kutatás eredményéből kitűnt, hogy amennyiben a kismama változatosan étkezik a terhesség és a szoptatás alatt, akkor a gyermek nyitottabb lesz az új ízekre – és jobb étvággyal is eszik –, mint az egysíkúan vagy anyatej nélkül táplált babák. Ráadásul a már egyszer közvetetten megkóstolt ízeket később szívesebben is fogyasztják az emberek. Ezeknek a felfedezéseknek evolúciós magyarázata is van, hiszen a túlélés egyik záloga volt, ha az utód is azt ette, amit az édesanyja.

A Beckett-Yates páros már régebben is nagy port kavart egy közös kutatással, amely a szuperételekre fókuszált. Arra jutottak, hogy tudományos értelemben nincsen ilyen ételkategória, mivel az a tény, hogy egy összetevő elpusztíthatja a rákos sejteket a laboratóriumi edényben, nem azt jelenti, hogy ezt az összetevőt tartalmazó gyakori étkezés megakadályozza a rák kialakulását. Ráadásul a rendelkezésre álló bizonyítékok nagy része sejttenyészetből vagy állati modellekből származik, amelyek nem vonatkoznak automatikusan az emberekre. A kutatók szerint a szuperétel csak egy divatos kifejezés.

A Falatozz.hu-n is rendelhetsz olyan ételt, ami szuper, igaz, tudományosan nem bizonyítható, úgyhogy járj utána magad Vigyor

Ajánlott cikkek