0
Főoldal Blog bejegyzések Egyél csokoládét az időskori elbutulás ellen!

Egyél csokoládét az időskori elbutulás ellen!

Egyél csokoládét az időskori elbutulás ellen! A kiegyensúlyozott diéta az, ha mindkét kezedben van egy-egy tábla csokoládé, ugye? Nemrég kiderült, hogy ez a vicc nem is áll olyan távol a valóságtól, mint azt eddig hittük.

Mindig lelkifurdalásod van, amikor csokoládét majszolsz? Szerencsére a tudomány végre valami hasznos, mindenkit érintő és reményt adó felfedezéssel rukkolt elő. Olasz kutatók azt vizsgálták, hogy mi történik az aggyal néhány órával a kakaó fogyasztása után, illetve akkor, ha hosszútávon kakaóban gazdag étrendet folytatunk. Kiderült, hogy a kakaóban megtalálható flavanol jótékony hatásának köszönhetően javultak a kognitív funkciók, amelyek az intellektuális teljesítőképességünkért felelnek.

 

Főként idősebb korban jelentkeztek ezek a pozitív eredmények, azaz – a már szellemi hanyatlásnak indult – tesztalanyoknak javult a beszédkészségük, memóriájuk, a vizuális információfeldolgozásuk és az alvásminőségük is. A L’Aquila Egyetem munkatársai szerint ez annak köszönhető, hogy a kakaó a szív- és érrendszerre hat jótékonyan, a javuló véráramlás pedig az agy felé is hatékonyabb. Az is igaz, hogy kísérlet fiatal és egészséges tagjainál jóval alaposabb feladatsorra volt szükség ahhoz, hogy kimutatható legyen a flavanolok hatása.

 

Mindenesetre a kutatók megdöbbentek az eredményeiken, mert nem is gondolták, hogy az időskori demencia megelőzésének, vagy legalábbis lelassításának egyik lehetséges megoldására bukkannak. A tanulmány szerzői, Valentina Socci and Michele Ferrara hozzátették, hogy azért arra érdemes figyelni, hogy a csokoládét magas kalóriatartalma miatt inkább rendszeresen, mint nagy mennyiségben fogyasszuk, valamint részesítsük előnyben az étcsokit, mivel annak a legkevesebb a cukortartalma és a legmagasabb a kakótartalma.

 

Ennél finomabb gyógymódot mindenesetre biztosan nem fognak soha feltalálni, úgyhogy a Falatozz.hu-n te is rendelhetsz kakaóban gazdag desszertet, persze szigorúan csak az egészségmegőrzés nevében!

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Forrás: sciencedaily.com

Ajánlott cikkek
De mi az a molekuláris gasztronómia?
Olvass tovább
Embereket öltek a csokoládéért
Olvass tovább
A legerősebb chilipaprika tényleg meg tud ölni
Olvass tovább