0
Főoldal Blog bejegyzések Mire jók a tipikus őszi ételek?

Mire jók a tipikus őszi ételek?

Mire jók a tipikus őszi ételek? Éljenek a friss és egészséges idényételek! Sorra vesszük, mit és miért érdemes enni ezekben a hónapokban.

A Falatozz.hu kilistázza neked a legfinomabb őszi alapanyagokat, amelyeknek a hatását érezni fogja a tested. És most nem az elhízásra gondolunk Nyelvöltés

Sütőtök

Magas az omega-3 zsírsav- és káliumtartalma, illetve vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. A benne található antioxidánsok és a karotinoidok megkötik a szabadgyököket, erősítik az immunrendszert, illetve fogyasztásával megelőzhetőek a keringési- és daganatos megbetegedések.

Cékla

Betain tartalma segít, hogy ne alakuljon ki szív- és májbetegség a szervezetben, valamint javítja az agy vérellátását, csökkentve az időskori demencia kockázatát. Magas káliumtartalma jót tesz az izomzatnak, de sok benne a kalcium, a vas, a szilícium és a magnézium is, továbbá remek antioxidáns. Mivel folsav is van benne, terheseknek különösen javallott.

Szőlő

Remek antioxidáns és gyulladásgátló, valamint őrzi a retina, azaz a látásunk épségét. Gazdag polifenolokban, amely anyag segít megelőzni a szívproblémák kialakulását. Gátolja a vérrögök kialakulását, és fokozza az értágító hatású nitrogén-oxid termelését. Segíti továbbá az emésztést és a bélműködést.

Szilva

Jót tesz az immunrendszernek, a szívünknek és az érrendszerünknek egyaránt, mivel antioxidánsokban és káliumban gazdag. A benne lévő béta-karotin a növekedésben, csontképződésben és az éleslátáshoz hasznosítható. B1-, B2-, B6-vitamin-, biotin- és pantoténsav-tartalma révén jótékonyan hat az anyagcserére.

Körte

Magas az oldható rosttartalma, amivel csökkenti a koleszterinszintet. A bélrendszer egyik legjobb barátja és hatékony salaktalanító, illetve jól megpakolhatjuk vele szervezetünket C-vitaminnal és rézzel. Hipoallergén étel, és alacsony glikémiás indexe miatt a cukorbetegek kedvence.

Gesztenye

A vitaminok és az ásványi anyagok közül említésre méltó a B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin-, valamint a kálium-, magnézium-, vas-, réz- és foszfortartalma. Élelmi rostban is gazdag, és meglepő módon sokkal több ásványi anyag található a gesztenyében, mint a gyümölcsökben.

Édesburgonya

Erről már írtunk külön cikket is, de a lényeg, hogy tele van C-, B2-, B6- és E-vitaminnal, illetve kálium, réz, mangán is található benne. Továbbá alig van benne zsír, koleszterin és kalória, és cukorbetegek is ehetik alacsony glikémiás indexe miatt. Meglepően magas fehérjetartalma a tojáséhoz hasonló.

Dió

Javítja az erek állapotát és szinten tartja a koleszterint. A csonthéjas magvakban lévő, többszörösen telítetlen zsírok, különösen az omega-3-zsírsavak hatékonyak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Növényi rostokban gazdag, és bővelkedik magnéziumban, valamint többféle B-vitaminban.

Retek

Jó az ízületi problémákra, a reumára és az allergiás tünetek enyhítésére egyaránt. Magas vitamintartalma van, különösen C-vitaminban gazdag, ezen felül káliumban gazdag, de nátriumban szegény, megelőzve a szívbetegségeket. Rostjai fokozzák az emésztést, hatóanyagai pedig tisztítják a májat és segítik az epekiválasztást. Vágyfokozó afrodiziákumként is ismert.

Alma

Tele van antioxidánsokkal, melyek segítenek megelőzni a krónikus betegségeket és lassítják az öregedést. Remek méregtelenítő, segít a magas koleszterinnel és vérnyomással küzdőknek. Sok C-vitamint tartalmaz, ezen felül A- és B-vitamin, folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium-, és kéntartalma is jelentős.

Savanyú káposzta

Tele van A- és C-vitaminnal, illetve nagy mennyiségben található benne a rák ellenségeként ismert glükozinolátok. Magas a folsav- és vastartalma, védi a bélrendszert, szabályozza a koleszterinszintet, nyugtatja az idegeket és elősegíti a fogyást.

Fokhagyma

Rendszeres fogyasztása megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, stabilizálja a vérnyomást. A rákgyógyászat első számú természetes fegyvere, lassítja bizonyos rákos sejtek terjedését. Az immunrendszerre, valamint a megfázásos tünetekre köztudottan gyógyír.

 

Forrás:

https://mno.hu/eletmod/top-10-oszi-etel-a-magyar-konyhaban-1256521

https://vegachef.hu/oszi-szezonalis-etelek-es-jotekony-hatasaik/

https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/egeszseges-etrend/a-retek-8-hatalmas-elonye/113762

https://divany.hu/eletem/2016/10/16/a_szolo_7_egeszsegugyi_elonye/

https://wellnesscafe.hu/dieta/2018-04/a-cekla-5-szuper-gyogyhatasa/

https://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/a-korte-jotekony-hatasai-sziv-latas-rak-ellen

https://www.ridikul.hu/2017/10/10/vitaminbomba-ami-kivulrol-belulrol-apol-a-gesztenye-jotekony-hatasai/

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/az_alma_jotekony_hatasai/20070110111458

https://wellnesscafe.hu/dieta/2017-05/5-tuti-ok-miert-egyel-savanyu-kaposztat/

Ajánlott cikkek
Rémisztő étkek - Halloweenre készülődve
Olvass tovább
Mit jelent, ha valamilyen étel után sóvárogsz?
Olvass tovább
A mákos guba története
Olvass tovább