0
Főoldal Blog bejegyzések A konyha új sztárja

A konyha új sztárja

A konyha új sztárja Mostanság egyre népszerűbbé vált az édesburgonya, de sokan még mindig nem tudják, hogy mi a különbség a hagyományos és a batátának is nevezett változat között. Ahogyan azt sem, hogy milyen szuperegészséges és ízletes hozzávalóról van szó.

Az édesburgonya a szulákfélék családjába tartozik – tehát rendszertanilag nem a burgonyafélék táborát erősíti –, és bár virága gyönyörű fehér-lila színben pompázik, gyökeréért termesztik a trópusokon. Az ehető rész hasonlít a mindenki által ismert krumplihoz, de belül élénk narancssárga színű, ezért nem meglepő, hogy hamar a gasztronómia egyik új kedvenc felfedezettjévé vált. Ám nem csak gusztusos színvilága miatt kedvelte meg a világ ezt a növényt, hanem mert egészségesebb alternatíva, mint a megszokott burgonya, továbbá nagyon finom is, ami azért eggyel nyomósabb érv.

Ami az élettani hatásait illeti, tele van C-, B2-, B6- és E-vitaminnal, illetve kálium, réz, mangán is található benne, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy alig van benne zsír, koleszterin és kalória is (100 grammban 117 kalória található). Cukorbetegek számára jó hír, hogy a klasszikus krumplival ellentétben ezt bátran ehető alacsony glikémiás indexe miatt. Meglepően magas fehérjetartalma a tojáséhoz hasonló.

batáta

Ez az egyik legtáplálóbb zöldség, és jellegzetes összetételének köszönhetően még vaj vagy só sem kell a tökéletes ízélményhez. Egy pár éve végzett kutatásban, amely a zöldségeket osztályozta rostok, vitaminok és tápanyagok szerint, az édesburgonya végzett a lista élén.

Az édesburgonya felhasználása rendkívül változatos: isteni sütve, főve, pürésítve és desszertnek egyaránt, de lehet belőle lisztet, keményítőt és alkoholt is előállítani. Arra figyeljünk, hogy nem áll el olyan sokáig, főleg, hogy nem tanácsos hűtőben tárolni, ezért csak annyit vegyünk belőle, amennyit biztosan meg is eszünk. Azaz jó sokat! Reméljük, a Falatozz.hu partnerétternei közül is egye többen veszik fel az étlapjukra ezt a remek alapanyagot.

Tóth Noémi

 

Források:

wikipedia.org

gasztroangyal.hu

edenkert.hu

 

 

Ajánlott cikkek
Saláta-kisokos
Olvass tovább
Spenót, a megosztó tavaszi zöld
Olvass tovább
Egészséges vagy hangzatos?
Olvass tovább