0
Főoldal Blog bejegyzések Ilyen gyümölcsöket még biztosan nem ettél

Ilyen gyümölcsöket még biztosan nem ettél

Ilyen gyümölcsöket még biztosan nem ettél Itt a nyár, a vitaminok szezonja, amikor érdemes feltölteni szervezetünk raktárait. Aki azonban apátiába zuhan egy egyszerű almától vagy narancstól, annak csokorba szedtük a legkülönlegesebb gyümölcsöket.

Már nosztalgikusan gondolunk vissza azokra az időkre, amikor sorba kellett állni a banánért, hiszen a globalizmusnak köszönhetően a világ szinte minden pontjáról eljutnak hozzánk is a különféle gyümölcsök. Ugyanakkor hiába bővül a piac egyre nagyobb ütemben, vannak még olyan egzotikus fajták, amelyek szinte egyáltalán nem jutnak el a magyar fogyasztókhoz. Ezeket veszi sorra a Falatozz.hu, ti melyiket kóstolnátok meg?

 

Pitaja

pitaja

A legszebb látványt a pitaja, izgalmasabb nevén sárkánygyümölcs nyújtja: kívülről pikkelyes, rózsaszín kéreg borítja, belül pedig krémesen fehér, amit fekete magok pöttyöznek meg. Íze a dinnyéhez vagy az egreshez hasonló, savanykás, illata nincsen. A gyümölcsből üdítőt és bort is szoktak készíteni, a Dél-Amerikában termő növény gyönyörű virágaiból pedig teát. Önmagában és salátában is fogyasztható, jótékony hatásai közül a legfontosabb az emésztést segítő hatása.

 

Csillaggyümölcs

csillaggyümölcs

A mesebeli formát öltő csillaggyümölcs egy rózsaszínben pompázó fán terem Indonéziában, Indiában és Sri Lankán. A sárga gyümölcs ízét hasonlították már mindenhez: van, aki szerint az ananász, az alma és a kiwi keveréke, mások szerint pedig inkább papaya-grapefruit kombinációra emlékeztet. Ennek a gazdag C-vitamin forrásnak létezik savanyúbb és édesebb változata is, a felhasználás pedig igen változatos, a saláta-díszítéstől kezdve az üdítőn át a borig.

 

Rambután

rambután

A rambután csak nekünk szokatlan, Délkelet-Ázsiában mindennapos gyümölcsnek számít a kertekben. A licsi rokonaként ismert vörös golyók egy örökzöld fa termései. Az apró, puha tüskék miatt a gömbök leginkább egy pom-pomhoz hasonlítanak. Íze édes, ezért főleg befőttnek és lekvárnak készítik. Remek vas-forrás és antioxidáns, ráadásul a benne levő kalcium erősíti a csontokat és a fogakat is.

 

Durián

durián

Végül pedig jöjjön a durián, amely bár Délkelet-Ázsiában a gyümölcsök királyaként ismeretes, rendkívül megosztja a világ gyümölcs-rajongóit. Az óriási dínótojásra emlékeztető durián rajongói szerint mennyei íze van a héj alatt rejtőző, krémesen sós-édes gyümölcshúsnak. Az egzotikus ételt ellenzők szerint azonban elviselhetetlen a szaga: egyesek szerint a szennyvízhez hasonlatos, míg Anthony Bourdain sztárszakács szerint duriánt enni olyan, mintha az ember a halott nagyanyjával csókolózna. Vélhetően az utóbbi tábor van többségben, mivel például Szingapúrban tilos közösségi helyszíneken ilyet fogyasztani, úgyhogy leginkább az út melletti bódékban fogyasztják a fanatikusok.

 

Tóth Noémi

 

Források:

edenkert.hu

divinecaroline.com

wikinut.com/

 

 

Ajánlott cikkek
Húsvéti kisokos, azaz miért tojik a nyúl
Olvass tovább
Magyarosra erőszakolt ételek - A csalamádés gyrostól a lecsósított kínaiig
Olvass tovább
Londoni magyar étteremben vigad a brit politikus
Olvass tovább