0
Főoldal Blog bejegyzések Hamarosan robotok felelnek az ételeinkért

Hamarosan robotok felelnek az ételeinkért

Hamarosan robotok felelnek az ételeinkért Amit eddig sci-finek gondoltunk, az már a jelen. A technológia fejlődése gyökeresen megváltoztatja majd az étkezési kultúránkat.

A Falatozz.hu a Telegraph cikke alapján egy képzeletbeli utazásra hívja a kedves olvasót.

Hogy tetszik ez a jövőbeli, de messze nem olyan távoli vízió? A beszédhangoddal aktiválsz egy olyan eszközt, amely az ízlésed és költségvetésed alapján ajánl egy éttermet, és le is foglalja neked az asztalt. Miután belépsz az ajtón, a személyzet a neveden szólít és felköszönt, ha aznap van a születésnapod. Miután leültél, kérés nélkül kihozzák a kedvenc italodat, az interaktív okostáblán pedig néhány kattintással megrendeled a neked tetsző ételt. Amely ráadásul hologramosan, három dimenzióban jeleníti meg a kínálatot a szemed előtt. Mialatt a konyhai robot vágja neked a zöldséget és forgatja a húsodat, egy virtuális sisakon keresztül eldöntheted, hogy a főételt az óceán mélyén vagy egy napsütötte toszkán tengerparton kívánod-e elfogyasztani. Ezek a virtuális valóság-szemüvegek azt is érzékelik, ha intesz a pincérnek, hogy még több bort kérsz, úgyhogy nem kell arra várnod, hogy észrevegyen. Ahogyan arra sem, hogy kihozza a számlát: az étkezés befejeztével egyszerűen felállsz és hazamész, hiszen az okostelefonod segítségével automatikusan levonták a kártyádról az összeget.

Ha azt hiszed, hogy a fenti sorok egy futurisztikus hollywoodi forgatókönyvből származnak, nagyon tévedsz, ugyanis a fenti technológiák egy részét már bevezették, és a többi fejlesztés sem várat magára sokáig. Angliában például működik egy vendégfelismerő, személyre szabott kiszolgálásra épülő rendszer, ahogyan a virtuális valósággal összekötött szolgáltatást is bevezette ott tavaly egy ismert olasz étteremlánc. Az egyik legismertebb franchise pedig egy sikeres tesztelés után elkezdte kiépíteni a drónokkal történő pizzaszállítást. Kínában léteznek éttermek, ahol robotok szolgálnak fel, kiforrott továbbá az a technológia, amellyel tévézés vagy Xboxozás közben parancsszóra aktiválhatjuk az ételrendelésünket. Jövőre érkezik Moley, a világ első konyhai robotja, amelyet a Shadow Robotics cég fejlesztett ki, ez látható a nyitóképen.

„Egy technológia iránt lelkesedő világban a fogyasztók az ujjbegyükkel szeretnének mindent működésbe hozni. Az éttermek elavultak ezen a téren, de hamarosan nagy változásnak néznek elébe” – mondta a Telegraph-nak Rajat Suri, a kaliforniai E La Carte cég ügyvezető igazgatója, utalva arra, hogy élvonalbeli tabletjeikkel hamarosan elárasztják az Egyesült Királyságot. – „A jövőben nem csupán gyorsabb élményeket kínálnak majd a vendéglátóhelyek, hanem okosabbakat is.”

 

Kovács-Tóth Noémi

Ajánlott cikkek
Ez a világ legdrágább pizzája
Olvass tovább
A legerősebb chilipaprika tényleg meg tud ölni
Olvass tovább
Az avokádó és a sörkoktél aranykora jön?
Olvass tovább