0
Főoldal Blog bejegyzések Forradalmi találmányok, amelyek véletlenül születtek

Forradalmi találmányok, amelyek véletlenül születtek

Forradalmi találmányok, amelyek véletlenül születtek Mára természetessé váltak, de alapjaiban változtatták meg az étkezési kultúrát és a háztartások konyháit. Te tudtad, hogyan találták fel a mikrót, a chipset vagy a kávéfiltert?

A tudomány sokszor a legabszurdabb szituációkban képes a legnagyobb ugrásokra, így van ez sok fontos találmánnyal is. A Falatozz.hu összegyűjtötte a legérdekesebb történeteket.

Ember így még nem örült egy olvadt kockacukornak

Percy Spencer

A mikró szinte minden háztartás elengedhetetlen része, amely nagyban leegyszerűsíti és felgyorsítja az étkezéseinket. Ezt a masinát Percy Spencer mérnöknek köszönhetjük, aki éppen mikrohullámmal kísérletezett egy radaralkatrész kapcsán 1946-ban, amikor véletlenül beleejtett egy kockacukrot az előtte felállított csőbe. A cukor pillanatok alatt megolvadt, és Percy ekkor döbbent rá, hogy remekül fel lehetne melegíteni az ételeket ezzel a módszerrel. Az első prototípust éttermeknek árulta, majd az 1970-es évek végétől már a háziasszonyok is élvezhették az eszközt.

Constantine Fahlberg

Constantine Fahlberg 1879-ben szintén véletlenül találta fel a később világsikert aratott mesterséges édesítőszert, miután munkából hazaérve kézmosás nélkül falta be a vacsoráját. Annyira édes volt az étel, hogy később letesztelte az aznap keze ügyébe került vegyszereket, hogy rájöjjön, melyiknek köszönhető a markáns íz. Végül a benzoesav-szulfimidnál meg is történt a „heuréka”-élmény: ezt máig szacharin néven ismeri a világ.

A női lelemény utat tör magának

Amanda Jones

A régi korok asszonyairól leginkább az elnyomás és iskolázatlanság jut eszünkbe, holott már akkor is felszínre törtek az igazi tehetségek. Kezdjük a sort a 19. századi feltalálóhölgyekkel: Amanda Jones a vákuumcsomagolás ötletével forradalmasította az élelmiszerfeldolgozást, Josephine Cochran pedig a mosogatógépet álmodta meg, amely kitörő sikerrel szerepelt az 1893-as chicagói világkiállításon.

Josephine Cochran

A 20. század is jól kezdődött, hiszen a termékeny és gyönyörű feltaláló, Beulah Henry 25 éves korában megalkotta a fagylaltgépet. Utána olyan sláger termékekkel lett ismert, mint a cserélhető huzattal ellátott esernyő vagy az első orsó nélküli varrógép, de összesen 110 találmányt és 40 szabadalmat köszönhet neki a világ.

Beulah Henry

A kávéfiltert is ekkoriban találta fel egy másik okos asszony: a kávéfüggő Melitta Bentz nem akarta, hogy zacc maradjon a csésze alján, ezért itatóspapírba töltötte a kávét, mielőtt leöntötte forró vízzel. Ráadásul nem csak az ötlethez volt elég sütnivalója, hanem a szabadalmaztatáshoz is, úgyhogy jócskán gazdaggá tette leszármazottait a róla elnevezett Melitta kávéfilterrel.

Melitta Bentz

Bosszú, ami túl jól sült el

A mára a világ egyik legnépszerűbb nassolnivalójának számító chips egy 19. század közepén dolgozó, George Crum nevű séf bosszújának köszönhető. Egy akadékoskodó vendég egyfolytában arra panaszkodott, hogy túl vastag a sültburgonya, ezért a sértett Crum egyszer hajszálvékonyra vágta a burgonyát, majd kéjes vigyorral kiküldette az elégedetlen törzsvevő asztalára. Ő volt a legjobban meglepődve azon, hogy a vendég odáig volt a végeredménytől. Így vált az étterem specialitásává a vékonyra szeletelt sültburgonya, és hamarosan egyre többen másolták az egyszerű, de nagyszerű ötletet.

George Crum

Tóth Noémi

Források:

neon.hu

szabadalom.blog.hu

thaiemb.hu

nosalty.hu

nokert.hu

 

Ajánlott cikkek
Embereket öltek a csokoládéért
Olvass tovább
A Margherita pizza egy királyné nevét viseli
Olvass tovább
Londoni magyar étteremben vigad a brit politikus
Olvass tovább