0
Főoldal Blog bejegyzések Hamarosan bambarát fogsz rágcsálni

Hamarosan bambarát fogsz rágcsálni

Hamarosan bambarát fogsz rágcsálni Méghozzá kedondongos-moringás turmix kíséretében. Elmondjuk, hogy miért lesz így.

Érdekes belegondolni, hogy hiába van többezer féle termés, mégis a világ élelmiszer-ellátottságának kétharmadát csupán négy termény adja ki, méghozzá a búza, a kukorica, a rizs és a szójabab. Nagyban függünk ezektől az élelmiszerektől, ahelyett, hogy találnánk és beépítenénk az étrendünkbe új alternatívákat (nemrég robbant be például a quinoa-láz).

Jónéhány olyan finomság van, amit hiába termesztenek évezredek óta az emberek, a köztudatban mégsem hallott senki sem róluk. Azért van szükség egyre inkább a B-tervekre, mert a tudósok olyan baljós képet festenek elénk, miszerint 2050-re a világnak 50 százalékkal több élelmet kell majd termelnie a 10 milliárdos lakosság ellátásához.

A Falatozz.hu összegyűjtött három olyan ételt, amely a jövőben még fontos szerephez juthat. A globális felmelegedés miatt az is fontos, hogy ezek a termények bírják a hőséget.

kedondong

Kedondong

Létezik egy nagy zöld gyümölcs, ami a szilva és az avokádó szerelemgyerekének tűnik, és egy – akár 20 méteresre is növő – trópusi fán terem. Indonéziában és Malajziában kedondong, Sri Lankán ambarella néven fut, de van még másik húsz elnevezése is, világrésztől függően. Ropogós és kesernyés íze miatt nyersen is fogyasztják, de remek üdítőket és szószokat is lehet belőle készíteni, valamint C-vitaminban rendkívül gazdag. Az indonézek és a thaiok a gyümölcsfa fiatal leveleit is megeszik, például salátákhoz.

moringa

Moringa

A lóretekfa magja Indiában honos, de Ázsiában és Afrikában is eszik, sőt, a fa leveleit is sokféleképp hasznosítják. Rengeteg C-vitamint és sok vasat, illetve kalciumot, káliumot és A-vitamint tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, sejtvédő hatású, csökkenti a koleszterint és segíthet a rák megelőzésében is. Kezdetben inkább kapszulában vagy por kivitelezésben ajánljuk kesernyés íze miatt. Energiabombaként sportolóknak és (tejképző hatása miatt) kismamáknak ajánlott elsősorban.

bambara

Bambara

Ez a furcsa név egy nyugat-afrikai földimogyorót jelent, amely egy törzsről kapta a nevét. Fehérjében rendkívül dús, ezért kiváló diétás proteinforrás. A körülbelül másfél centis magvak tartalmazzák az összes esszenciális aminosav körülbelül 33%-át. Elterjedésének az is gátat szab, hogy az afrikai nőket büntették, ha termeszteni merték ezt a csemegét. Nyersen, főzve és pörkölve is finom, de remek lisztet is lehet belőle őrölni gombócokhoz, süteményekhez és kekszekhez.

 

Források:

index.hu

wikipedia.org

hazipatika.com

theafricangourmet.com

Ajánlott cikkek
Ezeket tálald nyáron a vendégeknek!
Olvass tovább
De mi fán terem a chia mag?
Olvass tovább
Mit esznek Afrikában?
Olvass tovább