0
Főoldal Blog bejegyzések De mi fán terem a chia mag?

De mi fán terem a chia mag?

De mi fán terem a chia mag? Mindig van egy aktuális gasztrománia, egy szuperélelmiszer, ami hirtelen minden drogériában és divatos vendéglátóhelyen felüti a fejét. Ez most egy ideje a chia mag, úgyhogy ideje megtudni többet róla.

Ha te is az egészséges és tudatos táplálkozás híve vagy, akkor olvasd el a falatozz.hu összefoglalóját az azték zsályaként is ismert chia magról.

chia mag

Több ezer éve fedezték fel, mégis néhány éve robbant be újra a köztudatba a chia mag. Annak idején harcosoknak és utazóknak ajánlották értékes tulajdonságai miatt, illetve valutaként és isteneknek szóló áldozatként is funkcionált. Ami majdnem a chia mag vesztét okozta, hogy a 16. században megjelenő spanyol hódítók elnyomták a helyi vallást és kultúrát, a hozzájuk kötődő kellékekkel együtt (a maja quinoa is ekkor vált nemkívánatossá). Az 1990-es években fedezték fel újra Dél-Amerikában. A több méter magas, lila virágokkal borított növényről érdekes módszerrel nyerik ki a magokat, mivel megvárják, míg elszárad, és egy légycsapóhoz hasonló eszközzel kiverik belőle a fekete-fehér magvakat.

Nincs még egy olyan növény, amely ilyen magas koncentrátumban – átlagosan 25%-ban – tartalmazna Omega-3 zsírsavat, amely köztudottan elengedhetetlen az agyi-, érrendszeri- és szívműködéshez. Remekül javítja a vér koleszterinszintjét és csökkenti a vérnyomást. Sok ásványi anyagot, például kálciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort is magában rejt, továbbá rostokban gazdag és megtalálható benne az A-vitamin és a B-vitamin is. Teljes értékű fehérjéket tartalmaz, ezért segíti az izomépítést, úgyhogy sportolás után is ajánlott a fogyasztása. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is ehetik, magas antioxidáns tartalma miatt pedig sokáig eláll, és nem mellékesen lassítja az öregedést.

chia puding

Az apró magok áztatás után zselés állagot vesznek fel, mivel rengeteg vizet (a saját súlyuk tízszeresét!) tudnak magukba szívni. Ezáltal telítettséget okoz, ugyanakkor alig van kalóriatartalma, és a halmazállapotának köszönhetően lassítja a cukrok felszívódását és az emésztést. Ezen tulajdonságai miatt a fogyókúrázók és cukorbetegek 21. századi slágerétele. Íze viszonylag semleges, rágás közben enyhén diós-mogyorós érzetet hagy a szánkban. Ami az elkészítését illeti, sokszínű a paletta: előáztatás után pudingokhoz, turmixokhoz, salátákhoz és müzlikhez egyaránt kiváló alapanyag, de megihatjuk gyümölcslével, kefírrel.

Kovács-Tóth Noémi

 

Források:

mindmegette.hu

chia-mag.hu

hazipatika.com

life.hul.hu

Ajánlott cikkek
A street food forradalom leendő győztesei
Olvass tovább
Zsírégető falatok
Olvass tovább
Az avokádó és a sörkoktél aranykora jön?
Olvass tovább