A vegetarianizmus és vegán életmód trend lett, sokak számára pedig egyenesen új életstílust és gondolkodásmódot jelent. Ennek kapcsán az amerikai Food & Wine magazin közölt egy felmérést, amely azt kutatja, hogy az emberek tényleg szeretik a növényi étrendet, vagy csak divatból fogyasztják. A végeredmény szerint valóban egyre többen szeretnének vega fogásokat enni.
A kérdőívet kitöltők 34%-a fontolgatja, hogy 2019-ben növényi alapú ételeket fogyaszt majd. Ami ahhoz képest, hogy régen ez mennyire szegényes diétának számított, nagy változást mutat. A felmérés arra is rámutat, hogy az emberek csak akkor váltanának növényi étrendre, ha az finom. Hatalmas arányban, 80%-ban válaszolták azt a kitöltők, hogy az íz fontos szempont.
A felmérésből továbbá kiderültek olyan személyes preferenciák is, mint hogy a résztvevők 44%-a vonzónak találja a mandulatejből készült joghurtot vagy krémsajtot. Az emberek bő fele viszont ezek szerint nem enné meg, úgyhogy az eredmény szubjektíven értelmezhető.
Azonban sokan örülhetnek, miszerint nemrég elkészült a növényi összetevőkből készült vegán húspogácsa újabb, szójaalapú tesztverziója, amely minden eddiginél jobban utánozza a hús ízét (az Index kipróbálta az Impossible Foods termékét, itt olvashatsz róla bővebben). Ez a szója mellett kókuszolajat, napraforgót, krumpliból származó növényi fehérjét, élesztőt, cellulózt és sok egyéb vegyületet tartalmaz. Amitől pedig a húshoz hasonlóan vérbőnek tűnik a növényi húspogácsa, az természetesen nem vér, hanem a leghemoglobin nevű vegyület hatása.
Te is rendelhetsz vegetáriánus fogásokat a Falatozz.hu-ról, ha szeretnél húsmentesen vagy kevesebb hússal étkezni 2019-ben. Sőt, akkor is számíthatsz ránk, ha a cikk hatására inkább egy klasszikus, húspogácsás hamburgert kívántál meg! ;)
Kovács-Tóth Noémi