0
Főoldal Blog bejegyzések A vastagot szeretjük

A vastagot szeretjük

A vastagot szeretjük Egy fanatikus magyar pizzarajongó egy év alatt 130 darab egyforma pizzát rendelt házhoz. Az amerikaiak túlfogyasztásából pedig jól lehetne lakatni egész Afrikát. Friss információk a pizzafogyasztási szokásainkról.

Nem eszik sok pizzát a magyar, de aki mégis, az rengeteget

 

2013-ban a magyar online rendelők 2/3-a legalább egyszer rendelt pizzát is, de az évi átlagos mennyiség jócskán elmarad az olaszoktól és az amerikaiaktól – derül ki a Falatozz.hu ételrendelő portál kimutatásából. Ugyanis nálunk az éves arány mindössze átlagosan 4,6 pizza. Azonban vannak egészen fanatikus pizzafogyasztók is: a Falatozz.hu aranyérmese 130 darab normál méretű Mexikói pizzát rendelt házhoz 2013-ban, méghozzá mindegyiket saját fogyasztásra! A képzeletbeli dobogós további 30 darab nem Mexikói pizzát is rendelt, tehát majdnem minden második napon megevett egy 32cm-es pizzát. Ő tehát annyi pizzát evett a tavalyi évben, hogy ha egymás mellé tennénk az elfogyasztott mennyiséget, olyan hosszú sor alakulna ki, mint amilyen magas a Niagara-vízesés, vagy ha letenné őket egymás mellé, akkor ki tudná vele csempézni a konyhája padlóját.

Magyar pizza trendek

Bezzeg az Egyesült Államokban évi 3 milliárd pizza fogy

 

Bár a pizza olasz származású, Amerikában is nemzeti étellé avanzsálódott, és – a gasztro-trónról lelökhetetlen sajtburger mellett – méltó helyet foglal el minden jenki szívében és gyomrában. Egy átlagos amerikai évente 750 szelet pizzát eszik meg, sőt, az országban 350 szeletet esznek meg egy másodperc alatt. Az Egyesült Államok területén évente 3 milliárd pizzát adnak el összesen 61 000 helyi pizzériában, ami nem csoda, tekintve, hogy 94%-uk fogyasztja rendszeresen ezt a finomságot. Ehhez képest a világ összfogyasztása évente 5 milliárd pizza, úgyhogy elég nagy szerepük van a bolygó pizza-pusztításában.

 

Az olaszok ugyan még többet esznek belőle, hiszen havonta akár 20 pizzát is elfogyasztanak (egy pizza 8 szelet, tehát ez 1920 szeletet jelent egy évben), azonban a déliek nagyon vékony tésztával készítik nemzeti ételüket. Érdekesség, hogy míg nálunk előszeretettel tesznek az emberek ananászt vagy ketchupot a pizzájukra, az olaszok soha nem tennének ilyesmit. Az olaszok a pizzát egyébként főként vacsorára eszik.

 

A falánk Amerika megoldhatná Afrika éhezését

 

Egy normál méretű pizza átlagosan 1800 kalóriát tartalmaz, tehát szeletenként hozzávetőlegesen 225 kalóriát. Ez egyébként hozzávetőlegesen fedezi egy átlagos súlyú és életvitelt folytató ember napi kalóriamennyiségét (természetesen ez sok tényezőtől függ, hiszen a nagyobb tömegű férfiaknak és a rendszeresen sportolóknak ennél jóval több kalóriára van szükségük súlyuk megtartásához).

Ehhez képest az amerikaiak eszik túl magukat leginkább a világon: átlagosan 3330 kalóriát visznek be a szervezetünkbe naponta, amit sajnos nem mindig sportolnak le. Ami ezen belül a pizza-fogyasztást illeti, évente 93 darab normál méretű pizzát tüntetnek el a tányérjukról. Ez azt jelenti, hogy a napi többletkalóriájuk fedezi egy vékony testalkatú afrikai ember napi energiaszükségletét. Tehát ha az amerikaiak – beleértve az egész kontinenst – egy éven keresztül nem ennének többet, mint amennyire szükségük van, a megtakarított élelmiszerből jóllakatnák mind az egymilliárd, zömében éhező afrikait! Sajnos azonban nem lehet logisztikailag megoldani, hogy egy Superman kivegye a falánk jenki szájakból a pizzát, és átrepüljön vele Afrikába…

 

A magyarok a vastag tésztára esküsznek

 

Amerikában ugyan hagyományosan vastag, olajosabb tésztával készítik a feltéteket sok-sok sajttal és feltéttel, de egyre inkább elterjedt az eredeti, vékony és ropogós olasz verzió is. Olyannyira, hogy egy felmérés szerint már az amerikaiak 61%-a inkább a néhány milliméteres vastagságra nyújtott pizzát választja. Nálunk nem meglepő módon az számít, hogy mennyire laktató és feltétgazdag egy pizza. A Falatozz.hu 2013-as rendelései alapján kijelenthető, hogy – ahol választható –, kétszer annyian kérik vastag tésztával a pizzájukat, mint vékonnyal.

10 000 pizzarendelést megvizsgálva egyértelműen látszik, hogy a magyarok 55%-a az ananászos-sonkás Hawaii pizzát szereti a legjobban a négy legmeghatározóbb íz közül. Utána következik a népszerűségi listán a Magyaros pizza, az általában szalámival vagy kolbásszal tuningolt, hagymás-paprikás verzió (26%), és a dobogóra még felfért a sima sonkás, azaz a Prosciutto is, a maga 14%-ával. A Songoku pizza is közkedvelt (5%) a hazai ételrendelők körében, amely a sonka-gomba-kukorica szentháromságát takarja.

 

Tóth Noémi

 

Ajánlott cikkek
Magyarosra erőszakolt ételek - A csalamádés gyrostól a lecsósított kínaiig
Olvass tovább
Müzliből készít úszógumit a fotós
Olvass tovább
Húsvéti kisokos, azaz miért tojik a nyúl
Olvass tovább