0
Főoldal Blog bejegyzések Mit jelent, ha valamilyen étel után sóvárogsz?

Mit jelent, ha valamilyen étel után sóvárogsz?

Mit jelent, ha valamilyen étel után sóvárogsz? Általában oka van annak, ha valamelyik egészségtelen finomságra vagy rákattanva: a szervezet így jelzi, hogy mire van szüksége.

Nem szabad teljesen elnyomni a vágyainkat, ami a falatozást illeti, mivel sokszor olyan összetevők iránt érzünk késztetést, amelyek fontosak a működésünkhöz. Lássuk a listát, hogy mit akar a tested, amikor valamit megkíván!

Hamburger

hamburger

A marhahúspogácsa sok vasat, fehérjét és cinket tartalmaz. Nőknek különösen ajánlott, hiszen ők havonta egyszer minimum vérszegénységgel küzdenek. Az is lehet, hogy nagyobb mennyiségű fehérjére és szénhidrátra van szükséged, mert túl sok energiát emésztettél fel mostanában. Edd sok zöldséggel, hogy még táplálóbb legyen a ételed!

Cukorka

cukorka

Ahogy a nevében is benne van, ez az édesség színtiszta cukor, tehát valószínűleg a vércukorszinted azonnali emelése a cél. Azonban ha kiderül, hogy valóban van valamilyen cukorproblémád, érdemes a gyorsan felszívódó szénhidrátok helyett a lassan felszívódó alternatívákat választani, különben pár perc múlva ugyanaz lesz a problémánk.

Sajt

sajt

Az olvadt sajt sokunk vágyakozásának tárgya, azonban ez nem feltétlenül rossz: ez az étel ugyanis magas zsírtartalommal bír, ami nélkül nem működünk megfelelően. Továbbá megtalálható benne a téli hónapokban elengedhetetlen D-vitamin is. Ha kevésbé hizlaló D-vitamin forrást keresel, egyél tojást, joghurtot, mandulát vagy lazacot.

Kínai ételek

kínai étel

Mindenki járt már úgy, hogy nem akart semmi mást, csak egy jó nagy adag tocsogós kínai tésztát ragacsos hússal. Ennek oka abban keresendő, hogy ezek a fogások bővelkednek nátriumban és kiemelkedően ízletesek (köszönhetően az ízfokozóknak). A nátriumra azonban főleg akkor vágyakozunk, amikor szomjasak vagyunk, úgyhogy előtte igyunk meg egy nagy pohár vizet, vagy egy bögre zöld teát, ahogyan a kínaiak is – bölcsen – teszik.

Csokoládé

csokoládé

A csoki köztudottan boldogabbá tesz, úgyhogy ne csodálkozz, ha lehangoltság vagy unalom ellen a kakaós dolgokra gerjedsz. Ez a nassolnivaló legalább egy sor pozitív élettani előnnyel is jár, úgyhogy ne emészd magadat, amikor bűnözöl egy kicsit.

Hasábburgonya

hasábburgonya

A szénhidrátban és zsírban gazdag sült krumpli nem véletlenül sokak kedvence. Ha túlhajszolt, fárasztó, kevés alvással járó életvitelt folytatsz, ne csodálkozz, ha erre húz a kezed a köretválasztásnál. Ha mondjuk egész nap nem ettél, és végre vacsorázol, akkor is érthető a szervezet részéről, hogy miért akar egyszerre ilyen sok kalóriát magába pakolni.

Fagylalt

fagylalt

Furcsa módon a jeges-krémes élvezetek hátterében emésztési gondok állnak. Ha sokszor érzed úgy, hogy a főételedet muszáj fagyival zárnod, akkor tudd, hogy ez egy isteni csodafegyver a gyomorégés és gyomorsav ellen. Ha pedig jégkrémre  vagy tisztán jégre vágysz, annak stressz vagy vashiány is lehet az okozója.

Tészta

tészta

Valószínűleg azért vetetted rá magadat a bolognai spagettire, mert sok tápanyagra és kalóriára van szükséged. Az energiadús szénhidrátokkal teletömött tészta az egyik legfinomabb módja, hogy feltöltsd a raktárkészleteidet. Ez főleg télen fontos, amikor a testnek meg kell dolgozni azért, hogy melegen tartson minket. Kombináljuk tésztaételeinket minőségi zsírokkal, például olívaolajjal és avokádóval, illetve fehérjével, például babbal és hússal.

Savanyú uborka

uborka

Ebben az ízletes zöldségben sok nátrium és probiotikum lakozik, úgyhogy szomjúság és hasmars esetén egyaránt jó szolgálatot nyújt. A savanyított ételek egyébként is a bélrendszer és az emésztés barátai, úgyhogy nyugodtan nyúlkálj értük a hűtőbe!

Üdítő

kóla

A cukros italok, illetve különösen a diétás kóla tele van olyan vegyi anyagokkal – édesítőszerekkel és tartósítószerekkel –, amelyek eleve sóvárgást okozhatnak. A kólában található koffein pedig főleg a szokás rabjává tehet.

Csípős ételek

csípős étel

Tudjuk, hogy a fűszeres ételek forró érzetet adnak, de ha ezt az érzést hajszolod, akkor te is az vagy. Ezek az ételek furcsa módon ugyanis hűtenek, mivel izzadást okoznak, és az elpárolgó veríték hűsítő hatást vált ki. Figyelj oda, mert akár pajzsmirigy-egyensúlytalanság és túlzott cukorbevitel is lapulhat a háttérben. Az anyagcserét felpörgető csípős ételek fogyasztása az egész testedre hatással van, ráadásul endorfinokat is felszabadít.

Bor

bor

Természetesen az alkohol addiktív, azonban rendkívül jó stresszoldó. Addig nincs gond, amíg néha egy idegesítő munkanap után megiszol egy pohárral belőle, csak ne az egész üveget borítsd magadba minden nap. Továbbá a bor tele van antioxidánsokkal, amelyek rendkívül hatékonyan kötik meg a szabadgyököket.

 

Ha te is éppen veszettül megkívántál valamit a listáról, hajrá, irány a Falatozz.hu!

 

Forrás: thedailymeal.com

 

Ajánlott cikkek
A pókevés misztériuma
Olvass tovább
Mitől barnul be a sült hús, és mitől illatos a friss kenyér?
Olvass tovább
Furcsa ételpárosítások
Olvass tovább