Tudtad, hogy a macaron nem is francia eredetű?
A macaron világnapját minden évben március 20-án tartják. 2022-ben már talán a legtöbb ember előtt van egy kép arról, mi is az a macaron, de igazán nem sokan ismerik ezt a falatnyi kis mennyországot.
A macaron eredete
Az édesség különböző források szerint olasz eredetű, története a 14. századi Velencébe vezethető vissza. Na de hogy lehet az, hogy ha a macaronról van szó, akkor a franciák jutnak először az eszünkbe? Egyesek szerint Medici Katalin francia királyné (aki eredetileg Firenzéből származott) terjesztette el az országban ezt a finomságot, mások szerint karmelita apácák.
Ezekben az időkben a sütemény még nem két részből állt és a közepét még nem töltötték meg különböző ízekkel, ez később, az 1930-as években terjedt el a francia Pierre Defontaines (a Ladurée cukrásza) által.
Óriási ismertséget 2010 környékén szerzett, amikor az Egyesült Államokban is megjelent ez a könnyed édesség, ekkor nevezte ki Francois Payard séf március 20.-át a macaron világnapjának.
Miből készül a macaron?
Összetevőinek listája nem túl bonyolult, elkészítéséhez azonban kell egy kis türelem. Az édességhez szükségünk lesz mandulalisztre, tojásfehérjére, porcukorra, kristálycukorra, egy kis sóra, vaníliakivonatra és végül, ha színezni szeretnénk akkor ételfestékre. Tölteni lekvárral, vajkrémmel vagy cukormázzal tudjuk.
Legnépszerűbb ízei
Ízeinek választéka rendkívül széles, mégis van egy pár fajta, aminek népszerűsége töretlen. Ilyen például a pisztáciás, a vaníliás, a csokis, a kávés és a különböző gyümölcsös variáció.
Forrás:
https://www.daysoftheyear.com/days/macaron-day/
A macaron világnapját minden évben március 20-án tartják. 2022-ben már talán a legtöbb ember előtt van egy kép arról, mi is az a macaron, de igazán nem sokan ismerik ezt a falatnyi kis mennyországot.
A macaron eredete
Az édesség különböző források szerint olasz eredetű, története a 14. századi Velencébe vezethető vissza. Na de hogy lehet az, hogy ha a macaronról van szó, akkor a franciák jutnak először az eszünkbe? Egyesek szerint Medici Katalin francia királyné (aki eredetileg Firenzéből származott) terjesztette el az országban ezt a finomságot, mások szerint karmelita apácák.
Ezekben az időkben a sütemény még nem két részből állt és a közepét még nem töltötték meg különböző ízekkel, ez később, az 1930-as években terjedt el, a francia Pierre Defontaines (a Ladurée cukrásza) által.
Óriási ismertséget 2010 környékén szerzett, amikor az Egyesült Államokban is megjelent ez a könnyed édesség, ekkor nevezte ki Francois Payard séf március 20-át a macaron világnapjának.
Miből készül a macaron?
Összetevőinek listája nem túl bonyolult, elkészítéséhez azonban kell egy kis türelem. Az édességhez szükségünk lesz mandulalisztre, tojásfehérjére, porcukorra, kristálycukorra, egy kis sóra, vaníliakivonatra és végül, ha színezni szeretnénk, akkor ételfestékre. Tölteni lekvárral, vajkrémmel vagy cukormázzal tudjuk.
Legnépszerűbb ízei
Ízeinek választéka rendkívül széles, mégis van egy pár fajta, aminek népszerűsége töretlen. Ilyen például a pisztáciás, a vaníliás, a csokis, a kávés és a különböző gyümölcsös variáció.
Forrás:
www.daysoftheyear.com