0
Főoldal Blog bejegyzések Leejtettem, megehetem?

Leejtettem, megehetem?

Leejtettem, megehetem? Örök vita, hogy létezik-e 5 másodperces szabály. Körbejártuk a témát.

Gyakran előfordul, hogy egy-egy finom falat az ügyetlenségünk következtében a padlón landol. Ilyenkor általában riadtan felkapjuk, mondván, jó az még, ennyi idő alatt biztosan nem szennyeződött be a falat, és hivatkozunk az öt másodperces szabályra. Ami – rossz hírünk van – nem létezik, csak egy városi legenda. Az étel bizony abban a pillanatban találkozik a kórokozókkal, amint hozzáér a földhöz.

Ugyanakkor nem egyforma mértékben koszolódnak be az eltékozolt fogások, mert minél nagyobb egy étel nedvességtartalma, annál befogadóbb a mikrobákra. Tehát kockázatosabb egy szelet sonkát felcsipegetni a konyhakőről, mint egy karéj kenyeret. Azonban egy tanulmány szerint szőnyegről eggyel jobb falatozni, mint sima padlóról, mert annak a mélyedéseiben eloszlik a baktérium, tehát lejjebb található a zöme és nem a szálak felszínén. Valamint minél melegebb és nyirkosabb egy adott helyiség, annál valószínűbb, hogy több benne a kórokozó. Az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban publikált kutatás során arra is rájöttek, hogy a felületen töltött idő kevéssé hatott az ételeken megjelent baktériumok mennyiségére.

szemetes

Az orvosok szerint az időseknek és kisgyermekeknek – akiknek egy esetleges hasmenéses betegség erősen megterhelő lehet – nem ajánlatos megkockáztatni a földről étkezést. Ha pedig látható kosz telepedett a kajánkra, akkor mindenkinek a szemetesbe hajítás a javallott végkimenetel. De ha te úgy gondolod, hogy élni csak veszélyesen érdemes, és túl finom csemegét ejtettél ki a markodból, akkor hajrá! Hiszen ha belegondolunk, a mobiltelefonunk képernyőjén vagy a kilincseinken is rengeteg a baktérium, több, mint a rendszeresen felmosott padlón, azoktól mégsem esünk kétségbe, és még élünk. Otthonunkban több ezer baktérium éldegél, legtöbbjük békében velünk, nem mindegyiktől kell megijedni. Persze ha éppen a kezünkből kiszökött kocka csokink esik rá pont egy napokig tartó hasmarsot okozó bacira… akkor azért mi szóltunk!

 

Forrás:

egeszsegkalauz.hu

index.hu

24.hu

Ajánlott cikkek
Mást eszik és mást fotóz a magyar
Olvass tovább
Grillezési tippek és receptek
Olvass tovább
A konyha új sztárja
Olvass tovább