0
Főoldal Blog bejegyzések Egyél fokhagymát fokhagymával!

Egyél fokhagymát fokhagymával!

Egyél fokhagymát fokhagymával! A legújabb kutatások szerint még több előnye van a fokhagymában gazdag étrendnek, mint azt eddig gondoltuk.

Ha te is az az ember vagy, aki szerint bármilyen étel feldobható egy kis fokhagymával, akkor jó hírünk van. A Nottinghami Egyetem kutatói nemrég publikáltak egy nagyobb lélegzetvételű tanulmányt – a Trends in Pharmacological Sciences nevű szaklapban – a fokhagymáról. Ez a szupernövény ugyanis sok ként tartalmaz, amely az érrendszer és a tápanyagcsere szempontjából rendkívül hasznos.

Ez a liliomfélék családjába tartozó hagymaféle és közeli családtagjai (például a medvehagyma, a vöröshagyma, a metélőhagyma és a póréhagyma) rendkívül jó hatással vannak a szív-és érrendszerre, a gyulladásokra és a neurológiai funkciókra. Az átfogó vizsgálat során arra a következtetésre is jutottak az egyetem munkatársai, hogy a ként tartalmazó élelmiszer fogyasztása csökkenti a rák, a diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek mind alátámasztják a több ezer éve használt gyógynövény sikerét.

fokhagymás kenyér

Az egészben hagyott fokhagyma szagtalan, az erőteljes illatért ugyanis az allicin nevű anyag felelős. Ez a szagtalan alliinből jön létre, amikor harapás vagy vágás következtében az alliináz enzim azt felbontja.

Azt is tudni érdemes a fokhagymáról, hogy afrodiziákumként és antibiotikumként is megállja a helyét. Még 1:125 000-es hígításban is gátolja a baktériumok szaporodását, akár a tífusz kórokozójáét is, erről Louis Pasteur számolt be elsőként 1858-ban. Továbbá jelentős mértékben tartalmaz ásványi anyagokat (kovasavat, káliumot, magnéziumot, kalciumot, foszfort, jódot és vasat), ezen kívül nyomelemeket (cinket, mangánt és szelént), C-vitamint, provitamin A-t, B1 és B2 –vitamint egyaránt.

Szóval rendelj bátran a Falatozz.hu-ról valami fokhagymás tésztát, levest, pizzát vagy húsételt, hiszen a friss leheletnek ugyan lőttek, de az egészséged meghálálja!

 

Forrás:

https://www.cell.com/trends/pharmacological-sciences/abstract/S0165-6147(18)30061-0

https://www.popsugar.com/fitness/Does-Garlic-Help-Prevent-Cancer-44792934

http://www.egeszsegedert.hu/jotanacs/2012_05_07.pdf

Ajánlott cikkek
Pózoló zöldségek
Olvass tovább
Zsírégető falatok
Olvass tovább
Igazi szuperétel: tavasszal egyél spárgát!
Olvass tovább