0
Főoldal Blog bejegyzések Kérsz málnás kürtőskalácsot és mézeskalácsos forralt bort?

Kérsz málnás kürtőskalácsot és mézeskalácsos forralt bort?

Kérsz málnás kürtőskalácsot és mézeskalácsos forralt bort? Körbefotóztuk a főváros legújabb street food fesztiválját. BBQ kocsonya, lángos-specialitások és forró szörpök is várják a látogatókat.

Kilátogattam a budapesti Winter Food Festre, az V. kerületi Erzsébet térre, hogy a Falatozz.hu képviseletében felmérjem, hogy melyek a legújabb téli slágerételek. Ez itt például egy BBQ kocsonyatál, szemet gyönyörködtető tálalásban. Külön imádtam a countryzenét, ami innen szólt.

BBQ kocsonya

Bevallom, nem tudom értelmezni ezt a mostanában kicsúcsosodott mániát az aranyárban mért burgonyaszirmok kapcsán. Ki sem merem számolni a hasznot az egy darab felszeletelt krumplin, amit ízlésesen széttologatnak egy pálcikán. De mivel az elmúlt évben minden hasonló tömegrendezvényen sorok álltak, hogy ilyet ehessenek, behódolok a népakarat előtt.

burgonyaszirom

Személyes kedvenceim ezek a sparhelten sült lepények, mert otthon egyszerűen hiába süt-főz az ember, ezt az ízvilágot egy szimpla serpenyőben nem kapjuk meg. Egy ilyen dugig rakott lepénnyel ráadásul a méretesebb bendők is eltelnek.

lepények

Ez a kép mindent elmond a magyarok étkezési preferenciáiról. Tudjuk, hogy nem egészségesek, de most mit csináljunk, ha egyszer isteni finomak?!

húsételek

A forró italkínálat meglepően széles volt: akadt rumpuncs és gyerekpuncs, valamint krampampuli, ami hagyományosan egy cukros-fűszeres-alkoholos ital...

italválaszték

...illetve rumos tea és almás borkoktél is...

italválaszték

...sőt, a forralt bor kínálat is meglepően széles volt. Mézeskalácsos, áfonyás, gyömbéres és ánizsos ízekben is meg lehetett kóstolni.

italválaszték

Hiába bármilyen újdonság, a lángos koronája leverhetetlen. Ez az egyszerű, de nagyszerű étel mindenkit levesz a lábáról és jól is lakat, hát még ilyen ínycsiklandozó feltétekkel megrakva.

lángosok

Ez a kedves etyeki férfiember olyan szeretettel mesélt a forró szörpjeiről és a házilag készített-termesztett hozzávalókról, hogy vettem is egy levendulásat. Hazaérve rögtön kipróbáltam, és igaza volt: semmi köze a gejl szappanízű termékekhez, ez bizony valóban látott levendulát és igazán kellemes az íze.

szörpök

A fesztivál gyenge pontja, hogy mínusz tíz fokban nem ártott volna méterenként hüttéket és melegedőket, hősugárzókat kitenni, de mindössze egyet láttam. Márpedig a didergős hidegben enni a kihűlt ételt igencsak ront az élményen.

látogatók

Szerencsére a turisták csupa mosolygós alkalmazottal találkozhattak egy magyaros ételekre specializálódott standnál. Továbbá külön hangsúlyt fektettek a hazai retró konyhadizájnra is.

magyaros kínálat

A téli vásárok elengedhetetlen kiegészítője a klasszikus forralt bor, ezért ezt a nedűt több standnál is árulták. Itt csak a klasszikus változatot lehetett kapni, de a tradicionális enteriőr bájossá tette az összképet.

forralt bor

A forgatagban mindenki talált kedvére való finomságot, és a külföldiek is szívesen csodálkoztak rá arra, hogy mit eszünk mi, magyarok.

forgatag

Az egyik legmeglepőbb gasztonómiai újdonsággal a kürtőskalácsosnál találkoztam: mindenki kedvenc desszertje a megszokott ízek mellett kérhető immár málnaszórással is. Csak halkan jegyzem meg, hogy télen fagyasztott-szárított málnával dolgozni viszonylag furcsa ötlet, de nem akarok ünneprontó lenni, éljenek az izgalmas ötletek.

kürtőskalács

A street food fesztivál február 11-ig látogatható, méghozzá ingyen, úgyhogy még nem maradtál le semmiről. Kóstolásra fel!

Kovács-Tóth Noémi 

 

Ajánlott cikkek
Ismerkedj a világ desszertjeivel!
Olvass tovább
Finom és egyszerű farsangi receptek
Olvass tovább
Ezt kóstoltuk Thaiföldön
Olvass tovább