0
Főoldal Blog bejegyzések Finom és egyszerű farsangi receptek

Finom és egyszerű farsangi receptek

Finom és egyszerű farsangi receptek A farsangról nem csupán a maszkabálok jutnak eszünkbe, hanem a nagy lakmározások is. Íme, egy klasszikus menüsor, gyors és hasznos útmutatókkal.

 A Falatozz.hu kigyűjtötte a legnépszerűbb hagyományos fogások receptjeit, méghozzá azokat, amelyek nem fognak ki a kezdő szakácsokon sem, és nem túl időigényesek.

korhelyleves


Indítsuk az étkezést egy magyaros kedvenccel, a másnaposság ellen is kiváló korhelylevessel.

Az alaphoz:

300g savanyú káposzta
2l víz
3db babérlevél
150g füstölt csülök
150g füstölt kolbász
1db citrom leve

1 db 20%-os tejföl

A rántáshoz:

1 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
4 ek étolaj
2 tk búzaliszt
50 ml víz
4 csipet fűszerpaprika

Hideg vízben mossuk át a káposztát, utána kockázzuk fel a csülköt és a kolbászt. Az előbbi hozzávalókat a babérlevéllel együtt tegyük bele egy lábosba, engedjük fel vízzel és főzzük addig, ameddig meg nem puhul a káposzta. Ekkor egy másik serpenyőben készítsük el a rántást úgy, hogy az olajban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a lisztet és elkavarjuk. Levéve a tűzről hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát is, majd hideg vízzel felhígítva simára keverjük. A rántást a leveshez adva, végül sóval és a citrom levével megbolondítva összeforraljuk a végeredményt, és tejföllel tálaljuk.

részeges csirke

Főételnek mutatunk egy izgalmas fogást, a farsangi részeges csirkét. Ebben a változatban a bor és a szalonna teszi ellenállhatatlanná az egyébként hétköznapinak számító húsételt.

1 egész csirke
8 dkg vaj
3 dl fehérbor
12 dkg füstölt szalonna
majoránna

őrölt bors

A csirkét minden oldalról megsózzuk, megborsozzuk, belül pedig megszórjuk majorannával. Tegyük a húst egy magas falú tepsibe, öntsük le olvasztott vajjal, és locsoljuk alá a bort. Ezután takarjuk le alufóliával, hogy párolódjon bő egy órát, miközben néha ismét aláöntünk egy kis fehérbort, amint elpárolgott a nagyja. Amikor a hús kellően átsült, ráborítjuk a baconszeleteket, és csak akkor vesszük ki a húst, amikor a szalonna is ropogóssá vált. Köretként steakburgonya vagy burgonyapüré javasolt hozzá.

csörögefánk

Desszertként mi mást készítenénk, mint fánkot. Ez a verzió előkészülettel és sütéssel együtt mindössze fél órát vesz igénybe, ráadásul csak pár száz forintunk bánja majd a torkoskodást.

35 dkg finomliszt
1 tk sütőpor
1 teáskanál cukor
1 csipet só
3 db tojássárgája
150 g tejföl
2,5 dl tej
5 dl napraforgó olaj

A lisztet összekeverjük a sütőporral (érdemes néhány csepp citromlével elvenni a sütőpor mellékízét), utána hozzákeverjük a cukrot, tojássárgáját, sót és tejfölt. Végül a tejet fokozatosan adjuk hozzá, hogy puha és ruganyos tésztát kapjunk végeredményül, amely nem ragad a kezünkhöz. A tésztát 3 milliméter vastagságúra terítsük-gyúrjuk szét, és 15 centiméter hosszú, 8 centiméter széles csíkokat szabdaljunk ki belőle. A csíkok közepét metsszük be, amin bújtassuk át a tészta mindkét csücskét. Forró olajban süssük ki, és miután mindkét oldala aranybarnára sült, szórjuk meg vaníliás cukorral, majd azon melegében lekvárral kínáljuk.

Sok sikert a konyhában, már csak egy izgalmas maszkot kell beszerezned a teljes sikerhez!

Tóth Noémi

Ajánlott cikkek
Vegyük komolyan a D-vitamin hiányt!
Olvass tovább
Az avokádó és a sörkoktél aranykora jön?
Olvass tovább
Télzáró – Mit esznek a világ leghidegebb városában?
Olvass tovább