A farsangról nem csupán a maszkabálok jutnak eszünkbe, hanem a nagy lakmározások is. Íme, egy klasszikus menüsor, gyors és hasznos útmutatókkal.
                        
                    A Falatozz.hu kigyűjtötte a legnépszerűbb hagyományos fogások receptjeit, méghozzá azokat, amelyek nem fognak ki a kezdő szakácsokon sem, és nem túl időigényesek.

Indítsuk az étkezést egy magyaros kedvenccel, a másnaposság ellen is kiváló korhelylevessel.
Az alaphoz:
300g savanyú káposzta
 2l víz
 3db babérlevél
 150g füstölt csülök
 150g füstölt kolbász
 1db citrom leve
 só
 1 db 20%-os tejföl
A rántáshoz:
1 gerezd fokhagyma
 1 közepes fej vöröshagyma
 4 ek étolaj
 2 tk búzaliszt
 50 ml víz
 4 csipet fűszerpaprika
Hideg vízben mossuk át a káposztát, utána kockázzuk fel a csülköt és a kolbászt. Az előbbi hozzávalókat a babérlevéllel együtt tegyük bele egy lábosba, engedjük fel vízzel és főzzük addig, ameddig meg nem puhul a káposzta. Ekkor egy másik serpenyőben készítsük el a rántást úgy, hogy az olajban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a lisztet és elkavarjuk. Levéve a tűzről hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát is, majd hideg vízzel felhígítva simára keverjük. A rántást a leveshez adva, végül sóval és a citrom levével megbolondítva összeforraljuk a végeredményt, és tejföllel tálaljuk.

Főételnek mutatunk egy izgalmas fogást, a farsangi részeges csirkét. Ebben a változatban a bor és a szalonna teszi ellenállhatatlanná az egyébként hétköznapinak számító húsételt.
1 egész csirke
8 dkg vaj
3 dl fehérbor
12 dkg füstölt szalonna
majoránna
só
őrölt bors
A csirkét minden oldalról megsózzuk, megborsozzuk, belül pedig megszórjuk majorannával. Tegyük a húst egy magas falú tepsibe, öntsük le olvasztott vajjal, és locsoljuk alá a bort. Ezután takarjuk le alufóliával, hogy párolódjon bő egy órát, miközben néha ismét aláöntünk egy kis fehérbort, amint elpárolgott a nagyja. Amikor a hús kellően átsült, ráborítjuk a baconszeleteket, és csak akkor vesszük ki a húst, amikor a szalonna is ropogóssá vált. Köretként steakburgonya vagy burgonyapüré javasolt hozzá.

Desszertként mi mást készítenénk, mint fánkot. Ez a verzió előkészülettel és sütéssel együtt mindössze fél órát vesz igénybe, ráadásul csak pár száz forintunk bánja majd a torkoskodást.
35 dkg finomliszt
 1 tk sütőpor
 1 teáskanál cukor
 1 csipet só
 3 db tojássárgája
 150 g tejföl
 2,5 dl tej
 5 dl napraforgó olaj
A lisztet összekeverjük a sütőporral (érdemes néhány csepp citromlével elvenni a sütőpor mellékízét), utána hozzákeverjük a cukrot, tojássárgáját, sót és tejfölt. Végül a tejet fokozatosan adjuk hozzá, hogy puha és ruganyos tésztát kapjunk végeredményül, amely nem ragad a kezünkhöz. A tésztát 3 milliméter vastagságúra terítsük-gyúrjuk szét, és 15 centiméter hosszú, 8 centiméter széles csíkokat szabdaljunk ki belőle. A csíkok közepét metsszük be, amin bújtassuk át a tészta mindkét csücskét. Forró olajban süssük ki, és miután mindkét oldala aranybarnára sült, szórjuk meg vaníliás cukorral, majd azon melegében lekvárral kínáljuk.
Sok sikert a konyhában, már csak egy izgalmas maszkot kell beszerezned a teljes sikerhez!
Tóth Noémi
            Töltsd le applikációnkat