0
Főoldal Blog bejegyzések Így erősítsd immunrendszered!

Így erősítsd immunrendszered!

Így erősítsd immunrendszered! Immunrendszerünk véd meg a különböző baktériumoktól, vírusoktól. Tudd meg hogyan erősítheted, hogy elkerült a téli betegségeket!

A nyár elmúltával a nappalok egyre rövidülnek, egyre több lesz a sötét óra, amikor nem jutunk napfényhez. Az idő hűvösebb lesz, kevesebbet járunk a szabadba. A nyáron elraktározott vitaminok és ásványi anyagok elkezdenek kiürülni a szervezetünkből.

A hideg és a sötét megviseli a szervezetünket, nem véletlen, hogy a forró nappalok után jött hirtelen lehűlés után egyre többen betegszünk meg.

Az, hogy megbetegszünk-e az immunrendszerünkön múlik, ugyanis ez véd meg bennünket a vírusoktól, baktériumoktól, vagy bármilyen egyéb veszélyes idegen anyagtól, amely a szervezetünkbe kerül.

Az immunrendszert lehet erősíteni, és ajánlatos is, hiszen ha testünk saját védelmi mechanizmusa legyengül, sokkal nagyobb eséllyel fogunk ágynak esni valamilyen kórral. Továbbá fáradékonyabbak, gyengébbnek érezhetjük magunkat.

A lehetőség mindenki számára elérhető arra, hogy szervezetünk hatékonyan felvegye a harcot a gonosz betolakodókkal szemben.

  1.)    Megfelelő mennyiségű, pihentető alvás

A kialvatlanság, és éjszakai pihenésünk nem megfelelő minősége befolyásolja a hangulatunkat, a viselkedésünket és immunrendszerük működését is! Alvásmegvonás hatására csökken a T-immunsejtek száma. Ez a sejt felelős azért, hogy felismerje, megkösse és elpusztítsa a kórokozókat. Tudtad? Krónikus kialvatlanság esetén az influenza elleni védőoltás hatékonysága is csökken, hiszen a szervezet nem tud erős immunválaszt adni.

2.)    Megfelelő testmozgás

Az edzés megnöveli szervezeted oxigén- és tápanyagbevitelét, ezáltal a vér szállítókapacitása megnő, aktívabb a vörös csontvelő. Az intenzívebb vérkeringés miatt a vér sokkal hatékonyabban tud szembeszállni a kórokozókkal, mert több ellenanyag szállítására képes. A folyamatos edzés segíthet a depresszió kialakulása ellen, csökkenti különböző betegségek kialakulásának kockázatát, ráadásul a serkenti az anyagcserét is.

Túrázás a szabadban

3.)    Megfelelő folyadékbevitel

A hideg hónapokban ritkábban érezzük azt az őrjítő szomjúságot, amit a nyári forróságban érezhetünk. Ettől függetlenül ebben az időszakban sem szabad elhanyagolni a megfelelő folyadékbevitelt. Segítségével ugyanis javul az anyagcserénk, mielőbb kiürülnek a káros, nemkívánatos anyagok testünkből.

4.)    Helyes táplálkozás - vitaminok

Az egészséges életmód alappilléreit mind ismerjük. A helyes táplálkozás azért fontos, mert a bélrendszerünkön dől el mennyi vitamint képes a szervezet magába szívni. Ezen kívül megvédi szervezetünket a baktériumoktól, gombáktól, vírusoktól, amelyeket elfogyasztottunk. Hogy megóvjuk a bélrendszerünket, érdemes rostban gazdag ételeket fogyasztani, és együnk naponta élőflórás joghurtot! Emellett érdemes a vitamin raktárak szinten tartása is, ezt különböző étrendkiegészítő tablettákkal tehetjük meg.

Immunerősítő hatásuk miatt érdemes a következőket fogyasztani:

-          gyömbér – serkenti az anyagcserét, segít megakadályozni a toxinok felhalmozódását

-          ginzeng – javítja az immunrendszer teljesítményét

-          omega 3 – gyulladásgátló hatása van (lazac, tonhal, hering, szardínia, stb.)

-          csipkebogyó – rengeteg C-vitamint tartalmaz

-          E-vitamin - védi a szívet (mogyoró, mandula, máj, tojás)

-          csípős ételek – vérbőséget okoznak, serkentik az emésztést (fokhagyma, torma, chili, stb.)

-          A - vitamin – erősíti az immunrendszert (tök)

-          Flavonoid – nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez (paradicsom, feketeribizli)

-          probiotukum – bélflóránk megfelelő működéséhez fontos (natúr joghurt, kefír)

 A gyömbér immunerősítő hatású

Te hogyan véded szervezeted a rá leselkedő kórokozókkal szemben? A helyes táplálkozásban tudunk segíteni – válogass ételeink között, és találd meg kedvenc immunerősítő finomságod a Falatozz.hu-n!

 

Forrás:

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/immunerosites/cikkek/a_tiz_legjobb_immunerosito

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2327/immunrendszer-erositese

https://szimpatika.hu/cikkek/9929/az-alvas-jelentosege-a-virusfertozessel-valo-megkuzdesben

https://www.mindmegette.hu/immunerosito-etelek-48595/

https://www.runnersworld.hu/a-sport-immunerosito-hatasai-125688

Ajánlott cikkek
Egyél fokhagymát fokhagymával!
Olvass tovább
Egészséges vagy hangzatos?
Olvass tovább
Az örök élet titka
Olvass tovább