0
Főoldal Blog bejegyzések Egészséges vagy hangzatos?

Egészséges vagy hangzatos?

Egészséges vagy hangzatos? Organikus, paleo, makrobiotikus, vegán… Te is elvesztél a rengeteg egészséges életmóddal kapcsolatos étkezési irányzatok és kifejezések között? Íme, az összefoglaló fogalomhatározónk!

A Falatozz.hu megkíméli a kedves olvasót a rengeteg utánajárástól, és kibogozza az utóbbi évek legnépszerűbb étkezéssel kapcsolatos fogalmait.

Bio, organikus és öko

A természetes módszerekre és technológiákra utalnak a bio, organikus és öko fogalmak, tehát a három kifejezés ugyanazt takarja. Egy biogazdálkodásban nem műtrágyát alkalmaznak, hanem szerves trágyázást, és nem használnak sem növényvédő szereket, sem génmódosítást. Vannak zöldségek és gyümölcsök, amelyekből akkor sem érdemes organikus címkével ellátottat venni, ha ragaszkodunk ehhez a vásárlási elvhez, mivel bőven elegendő, ha alaposan megmossuk és – jellegétől függően – meghámozzuk őket. Ilyen a brokkoli, a banán, a káposzta, a borsó, az avokádó, a spárga és a kiwi is.

A Guardian 2012-ben nagy visszhangot keltett, amikor közölte a Stanfordi Egyetem és a Veterans Affairs Palo Alto Health Care kutatócsoport kutatásának eredményét, miszerint nem igazán számít, hogy organikusan, vagy hagyományosan termesztünk és tenyésztünk. Ugyanis mindössze két pontban találták jobbnak az organikus termékeket: kevesebb bennük a rovarirtó szer, és kisebb valószínűséggel található benne olyan baktérium, amely ellenáll az antibiotikumoknak. Ezt a tézist Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) is alátámasztotta ugyanabban az évben, és sajtóközleményben deklarálták, hogy nincsen klinikailag igazolt jótékony hatása a gyerekek egészségére. Az egyesület szerint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mindenképpen egészséges, függetlenül a termesztés módjától.

Paleo

A paleolit táplálkozás azt veszi alapul, hogy a ősember nem evett sem gabonát, sem tejterméket, és ezeket az élelmiszereket máig nem tudja rendesen megemészteni a szervezetünk. A paleósok szerint a túlzott szénhidrátbevitelnek köszönhető a legtöbb modern kori betegségünk. Ez a gasztronómiai irányzat zöldségek, gyümölcsök, húsok, halak és magvak fogyasztását javasolja. Rengeteg kritika érte már ezt a szemléletet, a legtöbbet hangoztatott érv szerint az emberi szervezet igenis alkalmazkodott a jelenkori körülményekhez az elmúlt évezredek során.

Makrobiotikus étrend

Aki kellően elszánt, és már az óvodában is az önuralom volt a jele, annak nyújt egészséges alternatívát a makrobiotikus étkezés. Ez a macro (hosszú) és bios (élet) szavakból ered, és több ezer éves hagyománya van, filozófiájának alapja pedig a taoizmus. Közrejátszik ebben az étrendben az ötféle alapíz és alapszín, valamint a jin és jang energiaelmélet is. Lényege, hogy kizárólag minőségi gabonát, zöldséget, halat, szóját és tofut fogyaszthatunk, ezeket is alaposan megrágva. Tilos a sütés, a finomítás és a tartósítás minden formája, tehát lényegében minden, ami olajos, lisztes vagy cukros.

Vegán

A vegán nem tévesztendő össze a vegetariánussal: az előző életstílus követői semmiféle állati eredetű ételt nem tűrnek meg, míg a vegák egy csoportja eszik például tojást, tejterméket vagy halat. A veganizmus filozófiája az állatok iránti erőszak és kizsákmányolás ellenzésén alapul, de érvként hozza fel az ökológiai- és élelmiszerválságot is. Enni bármit lehet, ami növényi alapú, de nagy hangsúly van a helyi termesztésű és idény jellegű zöldségeken, gyümölcsökön, valamint a teljes kiőrlésű gabonaféléken.

Tóth Noémi

 

Források:

origo.hu

medpagetoday.com

www.bien.hu

wikipedia.org

tenyek-tevhitek.hu

mindmegette.hu

 

 

 

 

Ajánlott cikkek
Döner és egyéb állatfajták
Olvass tovább
Saláta-kisokos
Olvass tovább
Ilyen gyümölcsöket még biztosan nem ettél
Olvass tovább