0
Főoldal Blog bejegyzések Gyors, olcsó és könnyű köret-alternatíva

Gyors, olcsó és könnyű köret-alternatíva

Gyors, olcsó és könnyű köret-alternatíva A kuszkusz változatosan ízesíthető, ráadásul illik az újévi diétás fogadalmunkba is.

Ha eddig óvakodtál az egzotikus hangzású kuszkusztól, esetleg azt hitted, hogy valami állatfajtáról van szó, akkor ideje, hogy a falatozz.hu megismertesse veled ezt a remek élelmiszert. Főleg akkor, ha unod a rizs-krumpli-tészta triumvirátust, és feldobnád az étkezésedet valami könnyű és negyed óra alatt elkészíthető körettel.

Az afrikai – pontosabban berber – származású kuszkusz durumbúza-darából készül, és egy előgőzölt-lisztezett gabonaféle, ami szinte minden boltban kapható. Egy pár száz forintos zacskó tartalmából ráadásul hatalmas mennyiség készíthető. Magas rosttartalma miatt hosszú időre jóllakat, glikémiás indexe pedig közepes. A glikémiás töltése ugyan magasabb, de minden diétába beilleszthető ételről van szó, úgyhogy a fehér rizs alternatívájaként is hivatkoznak rá.

Sokféleképpen el lehet készíteni, a legegyszerűbb módja azonban, ha fél bögre kuszkuszt elkeversz egy edényben egy teáskanál olívaolajjal, némi sóval és borssal, majd felöntöd háromnegyed bögre forralt vízzel és lefeded, hogy párolódjon. Negyed óra múlva leveheted a fedőt, és a látszólag összeállt masszát keverd át, hogy pergős legyen az állaga. A túl sok víztől ragacsos marad, úgyhogy érdemes figyelni az arányokra.

kuszkusz

A kuszkusz alapvetően semleges ízvilága remekül tuningolható, sőt, szinte könyörög valami karakteresebb fűszerezésért. Érdemes félretenni a megszokott magyaros ízvilágot, és inkább a keleti ízekkel kísérletezni. Kedvünk szerint tehetünk rá kurkumát, curryt, fahéjat, római köményt, cayenne borsot vagy frissen vágott koriandert, és remekül passzol hozzá a gránátalma magja is. Nem csupán köretként, hanem főételként is készíthető, például grillezett zöldségekkel és csirkével vagy rákkal megbolondítva. Sőt, édesség is lehet belőle kókusszal, mézzel és mazsolával.

Egy pajzán érdekesség is kapcsolódik a kuszkusz elterjedéséhez: amikor annak idején az észak-afrikaiak megismertették a palesztinokkal a „cuscús” nevű ételüket, a helyiek nevetésben törtek ki, mert az arab szlengben a „cus” női nemi szervet jelent, ezért duplán mondva még szórakoztatóbbnak hatott.

Kovács-Tóth Noémi

 

Forrás:

divany.hu

erezdmagadjol.hu

foodandwine.hu

Ajánlott cikkek
Hogyan lett az óceán csótányából előkelő fogás?
Olvass tovább
Egészséges vagy hangzatos?
Olvass tovább
Vegyük komolyan a D-vitamin hiányt!
Olvass tovább