0
Főoldal Blog bejegyzések Döner és egyéb állatfajták

Döner és egyéb állatfajták

Döner és egyéb állatfajták Te sem tudod, mi a különbség a gyros és a kebab között? Akkor olvasd el összefoglalónkat!

A magyarok általában minden pitás gyorsételt gyrosnak hívnak, ami nem meglepő, mivel eléggé sok olvasnivaló vár arra, aki ki szeretné bogozni, hogy melyik kifejezés pontosan mit takar. A Falatozz.hu olvasgatott helyettetek is, íme, a déli gasztro-gyorstalpalónk.

Mi az a kebab?

Kezdjük a legfontosabb felfedezéssel, miszerint a gyros és a kebab ugyanazt jelenti. Ugyanis a gyros egy görög szó a forgásra. A kebab pedig ennek a szónak a tükörfordítása törökül. Ugyanakkor nem ugyanaz a kettő, még ha itthon nem is igazán tesznek különbséget az étel-típusok között. A gyros ugyanis vágott, a kebab pedig eredetileg darált húsból készül. Az előbbi szeletelt, az utóbbi pedig végül hosszúkás alakot ölt. Az arabok sem könnyítik meg az ember dolgát, ha ki akar igazodni az elnevezéseken, mivel szinte minden sült húst kebabnak hívnak arrafelé. A magyar kebab-változat egyébként a saslik és a rablóhús (a jugoszláv utódállamok szüleménye pedig csevap).

És mi fán terem a döner?

A döner is kebab, és arra utal, hogy forgó nyársról vágják le róla a húscsíkokat. Ez tehát a döner és gyros közös metszete, hiszen mindkettőt folyamatosan forgatják és sütik, majd egy nagy késsel forgácsolva szeletelik. A húsok fajtájában is van különbség: míg a görögök esznek disznóhúst, a törökök csak bárányt, marhát vagy csirkét készítenek. A csirkét mondjuk főleg a magyarok kedvelik, olyannyira, hogy kevés az olyan gyrosozó, ahol például bárányhúsos verziót árusítanak. A döner kebabot eredetileg darált borjú vagy marha húsából sütik ki. Ami még nem maradhat el, az a pita, mint a tálalás módja, a további hozzávalók és öntetek már éttermenként változnak.

gyros hús

 

Nem minden pita, ami fénylik?

Bár mi csak pitának mondjuk az összes kenyérkét, amiben mediterrán gyorsételt kapunk, valójában ezek között is markáns különbségek vannak. A görög pita vastag, ezért rá szokták tenni a tűzre, hogy hirtelen átsüssék. Az arab pita nem csak vastag, de könnyen szét is válik a két oldala, ezért kiválóan alkalmas arra, hogy telepakolják, akár egy erszényt. Ezzel szemben a török lavas sokkal vékonyabb, és nincs benne élesztő (az indiai naanhoz hasonlatos). A döner kebabot eredetileg a mexikói tortillához hasonló, de nem kukorica-, hanem búzalisztből készült kenyérbe teszik, esetleg a pitánál nagyobb, és kevésbé puha török pidébe.

De ki találta ezt ki?

Ha ezen a tudás-morzsán felbátorodva érdekel a dürüm jelentése is, akkor segítünk: ez egy vékony tortillatésztába tekert hús, hagyma és sajt ízkombinációja. És hogy még okosabbnak érezze magát a kedves olvasó, azt is leírjuk, hogy a gyros Görögországban csak a ’70-es évek végén terjedt el, miután a törököknél, sőt a németeknél is népszerűvé vált. A ma ismert, és a legtöbb gyorsétteremben árult pitás döner kebabot egy nyugat-berlini török bevándorló, Kadir Nurman találta ki 1972-ben, mivel úgy látta, hogy így jobban értékesíthető.

Tóth Noémi

Források:
pestiest.hu
origo.hu
isztambul.info
wikipedia.org

Ajánlott cikkek
Dinsztelés után rántsuk be. Kösz...
Olvass tovább
Az európai utcák főételei - A 10 legjobb európai street food
Olvass tovább
Grillezési tippek és receptek
Olvass tovább