0
Főoldal Blog bejegyzések Gondoltad volna, hogy mi mindenre jó a bors?

Gondoltad volna, hogy mi mindenre jó a bors?

Gondoltad volna, hogy mi mindenre jó a bors? Rutinból szórunk meg mindent a só mellett borssal is, anélkül, hogy tudnánk, milyen egészséges.

A borsot már négyezer évvel ezelőtt előszeretettel használták Indiában. Az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is élvezték a népszerű fűszer áldásos hatásait, sőt, fizetőeszközként egyaránt funkcionált. Ez a kicsi, de erős golyó rengeteg létfontosságú dolgot rejt magában, ilyen a vas, kálium, magnézium, mangán, cink, króm, illetve a véralvadáshoz szükséges K-vitamin.

A fogyás és az emésztés könnyű vele

A borsban található piperin segít a vitaminok és ásványi anyagok felszívódásában, ahogyan azt sem engedi, hogy idő előtt kiürüljenek azok a szervezetünkből. A piperin emellett hozzájárul a fogyáshoz azáltal, hogy megakadályozza új zsírsejtek kialakulását, tehát nem rakódik le a felesleg.

A borsban található anyagok stimulálják az ízlelőbimbókat – fokozva az ízérzékelést és az étvágyat –, továbbá serkentik a gyomorsav termelődését, azaz az emésztést és az anyagcserét. Ennek hozományaként ez a csípős fűszernövény megakadályozza a kellemetlen puffadást, fokozott gázképződést és székrekedést. Megfázás esetén segít az orrdugulás feloldásában.

borsos steak

Örömhormon és immunerősítés

A bors köztudottan gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, emiatt inhaláló-alapanyagként és ízület-masszírozó olajként is találkozhatunk vele.  Erősíti az immunrendszert és csökkenti a felülfertőződések, valamint a fogszuvasodás esélyét. Pluszként serkenti a vérkeringést, ezáltal növeli a szervek és a sejtek oxigénellátását. Antioxidáns és antibakteriális hatású, valamint pigmentképző hatása miatt segít a bőrrák megelőzésében és vitiligo bőrbetegség esetén.

Fontos összetevője továbbá ennek az apró golyócskának az örömhormon, hivatalos nevén a szerotonin, amely egy természetes antidepresszáns: segít a szorongáson, lehangoltságon és, premenstruációs tüneteken. Hozzájárul az agy megfelelő működéséhez, javítja az emlékezőképességet és segíti a tisztább gondolkodást. 

Ugye, hogy ezek tudatában máris jobban esik megborsozni a kedvenc ételünket? Rendelj egy pikáns finomságot a Falatozz.hu-ról, és érezd, ahogy jót teszel vele a testeddel!

 

Forrásokwellandfit.hu / hazipatika.com / hungarianflavours.com

Ajánlott cikkek
Ideje mindent megtudnod a sajtról
Olvass tovább
A ketchup keleti halszószból lett paradicsompüré
Olvass tovább
Tényleg náthagyilkos a húsleves?
Olvass tovább