0
Főoldal Blog bejegyzések Tényleg náthagyilkos a húsleves?

Tényleg náthagyilkos a húsleves?

Tényleg náthagyilkos a húsleves? Utánajártunk a legendának.

Mindenki hallotta már a nagymamájától, hogy egy jó húsleves elűzi a megfázást. De vajon csak finom, vagy tényleg hatásos is ez a kezelés? A csirkehúsleves nem újkeletű gyógymód, hiszen a XII. századi, egyiptomi származású orvos és filozófus, Maimonidész is javasolta a megfázásos tünetek enyhítésére. Egy negyven évvel ezelőtti kutatás is kimondta, hogy a csirkeleves összetétele, hőmérséklete és fűszerezése segíti a légutak megnyitását és a gyulladás miatti vérbőség enyhítését.

Nemrég készült egy újabb laboratóriumi tanulmány dr. Stephen Rennard vezetésével – aki a Nebraskai Egyetem Omahai Egészségközpontjának professzora –, amelyben azt vizsgálták, hogy milyen tényleges hatása van a tyúkhúslevesnek a betegség kezelésében. Ehhez egy klasszikus receptet használtak, azaz tettek az alaplébe csirkét, hagymát, burgonyát, répát, fehérrépát, zellert és petrezselymet. Az eredmények azt igazolták, hogy az elkészült finomság valóban segíti a neutrofilek, azaz egyfajta fehérvérsejtek munkáját: a leves hatására csökkent a mozgásuk, beindítva ezzel a gyulladáscsökkentő mechanizmust. Olyan kísérlet is volt, amelyben összehasonlították a csirkehúslevest a sima meleg vízzel. Arra jutottak, hogy az előbbi hatékonyabban stimulálta a nyálkahártya szállítórendszert, amely a légutakban felgyülemlett váladékot mozgatja, ezáltal megtisztítva a testet.

További érvek is szólnak a húsleves eredményessége mellett, például hogy tápanyagban gazdag étellel lát el, amikor a szilárd ételt nem kívánjuk, és remekül hidratál, ami szintén nagy segítség a betegeknek. A levesben lévő zöldségek továbbá sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánsot tartalmaznak, például a répában található A-vitamin segít az immunválaszban. A fő hatóanyag azonban magában a húsban rejlik, amely lassítja a nyálkatermelést, és valószínűleg a csontból származó kollagén is hozzájárul a gyógyuláshoz. A szakemberek szerint azonban a húsleves a megfázás megelőzésben hatástalan, csak a betegség kezelésére jó.

Ugye, hogy rákívántatok egy forró, gazdag húslevesre? A Falatozz.hu-n már rendelheted is az asztalodra!

 

Források:

napidoktor.hu

sokszinuvidek.24.hu

kamaszpanasz.hu

hazipatika.com

Ajánlott cikkek
Mit jelent, ha valamilyen étel után sóvárogsz?
Olvass tovább
Egyél fokhagymát fokhagymával!
Olvass tovább
Vegyük komolyan a D-vitamin hiányt!
Olvass tovább