1924 októberétől Október 31. a Takarékossági Világnap. Ezen a nap, és a világban zajló aktuális események a legtöbb embert arra kényszerítik, hogy tudatosak legyek kiadásaik tekintetében.
Maradékmentő ötletek
Bölcs háziasszonyaink a legegyszerűbb módon oldják meg, hogy ne kelljen kidobni a főtt ételt: átalakítják!
Tőlük tanulva két legyet is üthetsz egy csapásra: friss ételt varázsolhatsz az étkezőasztalra, anélkül, hogy az előző ebéd a kukában landolna.
Mutatunk pár példát, amit bármikor alkalmazhatsz Te is:
Pörkölt – rizseshús, tejszínes ragu, gulyásleves, hortobágyi palacsinta, pörköltkrém
Megmaradt nokedli – tojásos nokedli
Lecsó – pörköltalap, tojásos lecsó, lecsós szelet, tarhonyáslecsó
Krumplipüré – krumplilángos, krokett, krumplifasírt, burgonyás röszti,
Húsleves – bármilyen levesnek, alaplének
Sonka, kolbász – tésztafeltét készíthető belőlük, vagy leveles tésztával reggelinek való, pizza
Levesben főtt hús – fasírt, hortobágyi palacsinta, húsos pite, hússaláta, húspástétom
Piskótaszél – somlói galuska, kekszgolyó
Kalács – mákos guba, máglyarakás
Kenyér – morzsa, kruton, kenyérpuding
Párolt zöldség – zöldségleves, csőben sült zöldségek
Rizs – sült rizsgolyó, rizskoch,
Főtt tojás – tojáskrém, tojáspörkölt, rakott krumpli
Főtt tészta – kakaós tészta, lekváros tészta, tésztasaláta
Az ételek megfelelő tárolása
Ismerős az a szituáció, hogy a szupermarketben vagy a piacon szembe jön egy szuper akció, és érdemesnek találsz bevásárolni a termékből addig, amíg jó árban van? Amennyiben ez a termék gyümölcs vagy zöldség, ott fejfájást okozhat a nagy mennyiségű alapanyag tárolása.
Ha megfelelően tároljuk ezeket a zöldséget és gyümölcsöket, sokkal tovább elállnak. Így nem kell őket idő előtt kidobnunk, és be is vásárolhatunk!
Így tárold:
Sárgarépa: A zöld leveleit le kell vágni, mert magába szívja a nedvességet, ezáltal hamar romlásba kezd. Beletehetjük zacskóba de hagyjuk szellőzni, ne zárjuk le teljesen! Csak felhasználás előtt érdemes megmosni, az sem baj, ha földesen kerül a zacskóba.
Citrom: Lezárt zacskóban érdemes tárolni, ha megőrzi nedvességtartamát, akár 4 hétig is eláll.
Uborka, cukkini: Ha csomagolásban vásároltuk, a műanyag fóliát távolítsuk el. Ezután csavarjuk papírtörlőbe, és helyezzük hűtőnk zöldséges fiókjába.
Burgonya és hagymafélék: Gyakran egy helyre teszik őket, de külön kell szedni a hagymát és a burgonyát! A hagymából felszabaduló gázok hatására a burgonya hamarabb romlásnak indulhat. Száraz, szellős helyen tároljuk őket, lehetőség szerint ládákban, semmiképpen sem zacskóban!
Paradicsom, paprika: Nem hűtőben tárolandó! A paradicsom a hűtőben tárolás hatására megáll az érésben, elveszíti ízét, szagát és az állagát is. A paprika kevésbé érzékeny a hidegre, de 3-4 napnál tovább nem ajánlott a frizsiderben tárolni. Ezekből annyit vegyünk, amit rövid időn belül el is fogyasztunk!
Gomba: Papírtörlőbe tekerve majd zacskóban tárolva akár napokig friss marad.
Ha megéheztél a sok étel hallatán, rendelj valamit a Falatozz-ról!
Forrás:
https://izeselet.hu/magazin/hogyan-taroljuk-helyesen-a-zoldsegeket-es-a-gyumolcsoket/