0
Főoldal Blog bejegyzések A Margherita pizza egy királyné nevét viseli

A Margherita pizza egy királyné nevét viseli

A Margherita pizza egy királyné nevét viseli Ami nekünk snassz, azt először Margherita di Savoia királynénak készítették el, mint fejedelmi fogást. A Hawaii pizza pedig egyáltalán nem a névadó szigetről származik.

A pizzát mindenki szereti, de vajon eleget is tudunk róla? A Falatozz.hu a legismertebb pizzák eredete után kutatott.

 

Az alapanyagok a trikolór színeit tükrözik


Azt minden valamirevaló pizzamániás tudja, hogy az úgynevezett alap pizza, azaz a paradicsomszószos-sajtos sima verzió a Margherita nevet viseli.

 

Ezt az ételt először egy nápolyi séf, Raffaele Esposito készítette el, aki az 1780-ban alapított Pietro… e basta così nevű főzdében tengette napjait. 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné Nápolyba látogattak, és mivel Raffaele étterme volt a leghíresebb a régióban, a királyi pár megkérte a szakácsot, hogy vigyen a palotába valami specialitást.

 

Miután Raffaele kitett magáért, és megajándékozta őket egy speciális finomsággal, Margherita írt egy köszönőlevelet, amelyben azt ecsetelte, hogy mennyire ízlett neki az étel. Esposito ezt követően úgy döntött, hogy egy igazi különlegességet, egy nemzeti trikolóros pizzát készít a számára.

 

A pizzát stílusosan az olasz nemzet színeihez igazította: a zöldet a bazsalikom, a fehéret a mozzarella, a pirosat pedig a paradicsom szimbolizálta. Az ételt pedig természetesen a nemes hölgyről nevezte el. Ettől kezdve terjedt el az egész világon, hogy Nápoly a pizza fővárosa.

margherita pizza

 


A Hawaii pizzát egy kanadai férfi találta fel

 

Ami pedig az egyik legismertebb változatot, a Hawaii pizzát illeti, a név nem kötelez. A paradicsomos alapú, sonkás-ananászos finomság ötlete ugyanis egyáltalán nem Hawaii szigetéről származik.

 

Egy Sam Panopoulos nevű férfi több újságnak is elmesélte, miszerint ő találta fel a Hawaii pizzát 1962-ben, az Ontario államban, Chatham városában található Satellite étterem akkori tulajdonosaként. A férfi a Chatham Daily News című helyi lapnak azt nyilatkozta, hogy addig „senki nem készített Chathamban pizzát, egészen Windsorig kellett vezetni ahhoz, hogy rendelj egyet.” Sam testvérével, Nick-kel együtt fogott bele az újdonság népszerűsítésébe, majd a sikert látva Hawaii burgert is árusítani kezdtek.

 

Az olaszok szerint viszont a németek találták fel a Hawaii pizzát. Ez a verzió azért terjedt el, mert a germánoknál népszerű Hawaii toast-szendvics valóban egy német tévés sztárséf – az ’50-es években népszerű Clemens Wilmenrod – nevéhez fűződik. Ez az étel kimerül egy toastkenyérre tett sonka, sajt, ananász és cseresznye grillezett kompozíciójában.

 

A névvel ellentétben tehát Hawaii lakossága nem különösebben van odáig az ananászos pizzáért, Ausztráliában viszont rendkívül népszerű, a pizzák negyedét ilyen ízesítésben kérik.

 

hawaii pizza

Tóth Noémi

 

Források:

whatscookingamerica.net

news.nationalpost.com/

wikipedia.org

 

 

 

Ajánlott cikkek
A pizzarendelés extrém oldala
Olvass tovább
A legfurcsább pizza-feltétek
Olvass tovább
A vastagot szeretjük
Olvass tovább