0
Főoldal Blog bejegyzések Londoni magyar étteremben vigad a brit politikus

Londoni magyar étteremben vigad a brit politikus

Londoni magyar étteremben vigad a brit politikus De az angol Gay Hussar-on túl a svéd Glada Änkan, a kanadai Jonas’ Restaurant és a francia Le Paprika is a méltó módon népszerűsíti a magyar konyhát.

Ahol 60 éve kínálnak magyar fogásokat

 

A londoni Soho negyedben igen bizarr felirat, a Gay Hussar állítja meg az arra sétálókat, amely a képzettársítások ellenére nem egy melegbár, hanem egy étterem portáját díszíti. Amikor az arra kallódó magyar turista kinevetgélte magát a névválasztáson és nekiáll lefotózni az utca abszurditását, a falra szögelt étlapra pislantva igencsak megdöbbenhet. A Gay Hussar – régies fordításban Víg Huszár –, ugyanis egy hamisítatlan magyar étterem Anglia egyik legfelkapottabb vigalmi részében, bár az autentikussága megkérdőjelezhető. Az tény, hogy a honlapjuk szerint rendelhető minden, ami hazai, azaz Gulyásleves (£7), Hortobágyi Húsos palacsinta (£14.50), Töltött káposzta (£15.00) és Csirkepaprikás galuskával (£14.50). A salátákhoz sikerült azonban sorolni a Paprikás krumplit (£4.50), amelyet kreativitás és tudás hiányában nemes egyszerűséggel Paprika’s Potatoes néven fordítottak le az angoloknak, és aláírták, hogy húst is tartalmaz. No, most már igazán kíváncsiak vagyunk a húsos paprikáskrumpli-salátára… ezt nevezik fúziós konyhának a javából.

 

A desszerteknél azonban már a Falatozz.hu a helyén talált mindent, hiszen van Gundel Palacsinta (£5.50), Gesztenyepüré (£6.00), Mákos Rétes (£6.50) és Dobos Torta (£5.50) egyaránt. Nem mellesleg tokaji borokkal és pálinkákkal öblíthetjük le a gasztronómiai élményt. Ami különösen érdekes, hogy nem magyar alapította a – brit politikai baloldalának törzshelyeként is ismert – étteremet, hanem egy svájci-walesi férfi, Victor Sassie, még 1953-ban (!). Victor annak idején, a második világháború előtt ugyanis Magyarországon tanulta ki a vendéglátást. A Gay Hussar 2013 vége óta új tulajdonosra vár, az irányár pedig 170 millió forint.

 

Létezik Londonban ténylegesen magyarok által, magyar személyzettel működtetett étterem is, az óriási adagokkal büszkélkedő The Ox and Gate Pub, ahol a honlap leírása szerint rendszeresek a bogrács party-k, a lángosozások és az ökörsütések is. Itt is megtalálhatóak a magyar gasztronómia remekei, például Makói hagymaleves cipóban (£6.95), Cigánypecsenye tócsnival (£9.95), Mátrai borzaska burgonyapürével (£11.95), Vecsési savanyúság (£1.95) és Somlói galuska (£3.95) egyaránt.

Magyar étterem Londonban

 

Helsinborgban Lehár operettjére szürcsölhetjük a gulyást

 

Úgy tűnik, ha magyar, akkor víg, mert Svédországban is ezzel a jelzővel kezdődik a helsingborgi magyar étterem, a Glada Änkan (Víg Özvegy). A Csóti Attila és Márta vezetésével 2000 óta működő vendéglátóhely honlapján magyarul is fent vannak az ételek. A ott olvasható bemutatkozás szerint az étteremben „világhírű részleteket hallhatnak Lehár Ferenc és Kálmán Imre operettjeiből, de a virtuóz cigányzene is képviselteti magát, valamint péntek és szombat esténként élő zongorazene kíséretében élvezhetik a magyar gasztronómiát és a vendégszeretetünket.” Ami az árfekvést illeti, egy gulyásleves bográcsban, házi tarhonyával, burgonyával és fokhagymás pirítóssal 135 koronába, azaz körülbelül 4800Ft-ba kerül. Nem csak az étel borsos tehát, hanem az árak is, de a vendégkönyvük mégis tele van lelkes kommentárokkal és pozitív visszajelzésekkel.

 

Érdemes Kanadában paprikás csirkét főzni

 

Kanadában, azon belül Albertában az apró, de igényes Jonas’ Restaurant viszi a hírünket immár egy évtizede. Méghozzá olyannyira sikeresen, hogy a helyi Avenue Magazine listájában a 19.50 dolláros paprikás csirkéjük galuskával a 25 legjobb étel között szerepelt, és rengeteg más lapban is írtak róluk. A családias hangulatú helyen 10 dollárért kapunk egy nagy adag Kapros juhtúrós csuszát, egy méretes Töltött káposztát pedig 18.50 dollárért rendelhetünk a tányérunkra.

Magyar étterem Kanadában

Szintén Kanadában, Torontóban található egy minden exkluzivitást mellőző magyar kifőzde, a Paprika is, ahol 11 és 15 font között ehetünk kiadós főételeket. A szerény honlapon az áll, hogy a legbüszkébbek a házi Dobos tortára, a Rántott borjúlábra, a Vadasra és a Birkapörköltre.

 

A franciák a kőrözöttre buknak

 

Párizsban sem érheti csalódás a magyaros ízvilágra áhítózókat, mert a több évtizede működő Le Paprika étteremben rájuk is gondolnak. 9 euróért kérhetünk Hortobágyi-, 10 euróért pedig Gundel palacsintát, és állítólag nagyon szeretik a betérő vendégek a túróval készült kőrözöttes hidegtálat is, amelyet az étlapon ’La petite hongroise’ néven találunk meg. Egy új, európai stílusú étterem, a Beashka is árul magyar ételeket, amelynek tulajdonosa, Bér Beatrix a budapesti Vian kávézóból indította karrierjét.

 

Meghökkentő tény, hogy még Malajziában, Kuala Lumpurban is van magyar étterem Hungarian Paprika néven, bár nincsen róla túl sok információ az interneten.

 

Tóth Noémi

 

Források:

gayhussar.co.uk

magyaretteremlondonban.hupont.hu

paprikatoronto.atw.hu

gladaänkan.se

jonasrestaurant.homestead.com

le-paprika.com

beashka.com

 

Ajánlott cikkek
Magyarosra erőszakolt ételek - A csalamádés gyrostól a lecsósított kínaiig
Olvass tovább