0
Főoldal Blog bejegyzések Vegyük komolyan a D-vitamin hiányt!

Vegyük komolyan a D-vitamin hiányt!

Vegyük komolyan a D-vitamin hiányt! Köztudomásúvá vált, hogy a magyarok súlyos D-vitamin hiánnyal küzdenek. Mit kell tudni erről a hormonról, amelyet elsősorban a napfényből nyerünk, és milyen ételekben találhatunk D-vitamint?

Már 2013-ban robbant a bomba, miszerint a világ első országos, reprezentatív D-vitamin kutatásának eredménye siralmas: kiderült, hogy a magyarok 95 százaléka D-vitamin hiányos. A Falatozz.hu utánajárt, hogy mit tehetünk az egészségünkért, és hogyan vihetjük be természetes úton a szervezetünkbe a D-vitamint, amelyből átlagosan 10 mikrogrammra lenne szükségünk naponta.

Sokkoló adatok

Bár a tavaszi-nyári időszakban napi negyed óra aktív – azaz arcot és végtagjainkat egyaránt érintő – napozás kielégítő szintre tornázza fel a szervezet D-vitamin szintjét, szükség van további forrásokra. Nem beszélve az őszi-téli hónapokról, amikor teljesen lenullázzuk a készleteinket, és muszáj lenne gyógyszertári kiszerelésben és dózisban a szervezetünkbe juttatni ezt a kalciferolnak is hívott vitamint. Amelyről egyébként nemrég kiderült az is, hogy egy létfontosságú hormon előanyaga, amely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben.

a jótékony napozás

Milyen ételekben van D-vitamin?

Kizárólag ételekből nem tudjuk feltölteni a szervezetünket D-vitaminnal, ugyanakkor sokat tehetünk az ügy érdekében, ha tudatosan odafigyelünk arra, hogy mit eszünk. A csukamájolaj például nagy dózisban tartalmaz D-vitamint, olyannyira, hogy a XIX. században ezen tulajdonsága miatt minősült orvosságnak. Alapvetően a halfélékben található nagyobb mennyiségű D-vitamin, úgyhogy hering, tonhal, harcsa, sügér, ponty, csuka, pisztráng és lazac kerüljön zömében a tányérunkra. További állati eredetű forrás a halakon kívül a tojássárgája, a tej, a vaj, a margarin és a belsőségek egy része, mint például a máj. Növényi forrása is van a D-vitaminnak, méghozzá a gomba – különösen a vargánya –, illetve a hölgyek legnagyobb örömére a kakaóbab.

D-vitamin pirulák

Mit okoz a D-vitamin hiány?

Ha nincsen elég kalciferol a szervezetünkben, az könnyen szív- és érrendszeri betegségeket, immunrendszer gyengülést vagy cukorbetegséget okozhat, de növelheti a rákos és vérképzőszervi betegség kockázatát is. Kiemelkedően segíti a kalcium és a foszfor felszívódását és beépülését, ezért hiánya csontritkulással járhat. Időseknek tehát nagyon fontos a megfelelő bevitel, főleg, hogy a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az idő múlásával egyre csökken. Mivel a sejtfejlődésben is nagy szerepe van, gyermekeknél és terhesség idején, valamint a téli hónapok során kell tehát különösen odafigyelnünk a pótlásra.

Tóth Noémi

 

Források:

semmelweis.hu

dvitamint.hu

hazipatika.com

 

Ajánlott cikkek
Milyen ételekre esküsznek a legcsinosabb hírességek?
Olvass tovább
Saláta-kisokos
Olvass tovább
Zsírégető falatok
Olvass tovább