0
Főoldal Blog bejegyzések Te tudod, milyen az igazi dödölle?

Te tudod, milyen az igazi dödölle?

Te tudod, milyen az igazi dödölle? Újra divatba jött az egyik leghagyományosabb magyar étel.

Idén az Év Strandétele díjat a gofcsi kapta, amely egy gofrisütőben készült tócsni, de az íze leginkább dödöllére emlékeztet. A krumplialapú tésztára kerül még tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és ráolvadó kecskesajt, pirított vöröshagyma és lilahagyma, de kacsapörc feltéttel is lehet kérni. A balatonfenyvesi büfé slágerét Szikra Gabi találta ki, és örül, hogy az elismerés által újra közszájon forog az egyik legikonikusabb zalai-somogyi étel.

Ennek kapcsán a Falatozz.hu feleleveníti, hogy milyen is az igazi dödölle, amit a mai fiatalok már kevéssé ismernek. Egyedül a gyerekdal rémlik mindenkinek: „Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle, ettél belőle.”

Régen a szegények eledelének tartották, hiszen olcsó hozzávalói miatt ezt engedhette meg magának napi szinten a kispénzű réteg. A fő alapanyaga a burgonya, amelyet búzaliszttel gyúrnak össze a ragacsos, masszív tésztához. A gombócokra formázott masszát zsírban pirítják hagymával, majd tejföllel locsolják.

Meglepően sokféle neve van ennek a laktató finomságnak: ganca (a palócoknál és a Mátránál), krumpligánica (Zalában), cinke (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében), zsámiska (Kárpátalján), pipice (Somogy megyében) és gánica (Baranya és Somogy megyében), de még a szuszogó és pempő elnevezések sem ritkák. Először 1792-ben tettek a dödölléről írásos említést. Mára ez nem csupán egytálétel, hanem sokszor köretként is funkcionál. Sőt, a Czuczor–Fogarasi-szótár szerint a nyúlszájú, együgyü embert hívták így: dölle, döddö.

Az eredeti recept

  • 1 kiló burgonya (nem újkrumpliból, meghámozva)
  • 30 dkg búzaliszt
  • 1 teáskanál só
  • zsír vagy olaj a szaggatáshoz
  • 1 fej vöröshagyma felkockázva
  • tejföl vagy túró
  • szalonna felkockázva
  1. A karikára vágott krumplit annyi sós vízben főzzük, hogy egy ujjal felette ellepje. Addig kell főzni, ameddig teljesen meg nem puhul.
  2. Beleszórjuk a lisztet, miközben nem vesszük le a tűzről, és a szétesőben levő burgonyát addig nyomkodjuk össze a liszttel, amíg egybefüggő, gyúrható tészta nem válik belőle. Ez macerás fizikai munka, készülj fel.
  3. Az elkészült tésztaalap kihűlése után három centi vastagon deszkára nyújtjuk, majd evőkanállal gombócokat formázunk belőle.
  4. A felkockázott hagymát zsíron megpirítjuk, majd kivesszük a zsírból. Beleborítjuk a dödölléket, mindkét oldalon megpirítjuk a falatokat, végül összekeverjük a sült hagymával és némi tejföllel tálaljuk. Húsimádók néhány kocka sült szalonnával is megbolondíthatják.

 

Források:

nlcafe.hu

wikipedia.org

gasztrocoach.hu

magyarkonyhaonline.hu

 

Ajánlott cikkek
Pörkölttörténelem
Olvass tovább
A tésztasztori
Olvass tovább
Ideje mindent megtudnod a sajtról
Olvass tovább