Idén az Év Strandétele díjat a gofcsi kapta, amely egy gofrisütőben készült tócsni, de az íze leginkább dödöllére emlékeztet. A krumplialapú tésztára kerül még tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és ráolvadó kecskesajt, pirított vöröshagyma és lilahagyma, de kacsapörc feltéttel is lehet kérni. A balatonfenyvesi büfé slágerét Szikra Gabi találta ki, és örül, hogy az elismerés által újra közszájon forog az egyik legikonikusabb zalai-somogyi étel.
Ennek kapcsán a Falatozz.hu feleleveníti, hogy milyen is az igazi dödölle, amit a mai fiatalok már kevéssé ismernek. Egyedül a gyerekdal rémlik mindenkinek: „Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle, ettél belőle.”
Régen a szegények eledelének tartották, hiszen olcsó hozzávalói miatt ezt engedhette meg magának napi szinten a kispénzű réteg. A fő alapanyaga a burgonya, amelyet búzaliszttel gyúrnak össze a ragacsos, masszív tésztához. A gombócokra formázott masszát zsírban pirítják hagymával, majd tejföllel locsolják.
Meglepően sokféle neve van ennek a laktató finomságnak: ganca (a palócoknál és a Mátránál), krumpligánica (Zalában), cinke (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében), zsámiska (Kárpátalján), pipice (Somogy megyében) és gánica (Baranya és Somogy megyében), de még a szuszogó és pempő elnevezések sem ritkák. Először 1792-ben tettek a dödölléről írásos említést. Mára ez nem csupán egytálétel, hanem sokszor köretként is funkcionál. Sőt, a Czuczor–Fogarasi-szótár szerint a nyúlszájú, együgyü embert hívták így: dölle, döddö.
Az eredeti recept
- 1 kiló burgonya (nem újkrumpliból, meghámozva)
- 30 dkg búzaliszt
- 1 teáskanál só
- zsír vagy olaj a szaggatáshoz
- 1 fej vöröshagyma felkockázva
- tejföl vagy túró
- szalonna felkockázva
- A karikára vágott krumplit annyi sós vízben főzzük, hogy egy ujjal felette ellepje. Addig kell főzni, ameddig teljesen meg nem puhul.
- Beleszórjuk a lisztet, miközben nem vesszük le a tűzről, és a szétesőben levő burgonyát addig nyomkodjuk össze a liszttel, amíg egybefüggő, gyúrható tészta nem válik belőle. Ez macerás fizikai munka, készülj fel.
- Az elkészült tésztaalap kihűlése után három centi vastagon deszkára nyújtjuk, majd evőkanállal gombócokat formázunk belőle.
- A felkockázott hagymát zsíron megpirítjuk, majd kivesszük a zsírból. Beleborítjuk a dödölléket, mindkét oldalon megpirítjuk a falatokat, végül összekeverjük a sült hagymával és némi tejföllel tálaljuk. Húsimádók néhány kocka sült szalonnával is megbolondíthatják.
Források: