0
Főoldal Blog bejegyzések Te mit teszel a húsokkal főzés előtt?

Te mit teszel a húsokkal főzés előtt?

Te mit teszel a húsokkal főzés előtt? Mosni vagy nem mosni, ez itt a kérdés. Állítólag a leöblítés többet árt, mint használ.

A brit Metro arról értekezik, hogy bár a legtöbb családban generációról generációra száll az a kőbe vésett tanács, miszerint mindig mossuk meg a húst, mielőtt megsütjük, ez mára elavult nézetté vált. Feltételezzük, hogy te is reflexből a csap alá dugod a megvásárolt csirkét, mielőtt a tepsibe helyeznéd a húsdarabokat. Azok, akik így nőttek fel, megkérdőjelezhetetlen alapigazságnak gondolják a víz alatti dörzsölést, akik viszont a friss kutatásokban hisznek, elborzadnak a gondolatától is.
Az újság által megkérdezett szakember szerint ugyanis nem jó ötlet leöblíteni a nyers húst, mert akkor a baktériumok rákerülnek a kezünkre, ruhánkra, konyhapultra és a mosdótálcába, amelyek gyomorrontást vagy hányást okozhatnak. Ugyanakkor a sütés-főzés, azaz a magas hőfok automatikusan elpusztítja a baktériumokat.

A húsmosásnak ráadásul világszerte kulturális hagyománya is van, nem beszélve arról, hogy ez a legegyszerűbb módja a nyálkás részek – és szétdarabolás esetén a csont- és porcdarabkák – eltávolításának. Nem olyan egyszerű tehát levetkőzni ezt a szokást.
Anglia egyik felkapott szakácsa, Aidan Mannion arról a konfliktusforrásáról mesélt az újságnak, hogy míg Angliában nem szokás megmosni a csirkét, az afro-karibi közösségekben megszokott, hogy citrommal vagy ecettel átöblítik a húsokat, ami ugyebár fertőtlenítő hatású. Esetleg megoldás lehet az is, ha víz-só-cukor-fűszerek keverékében áztatjuk a falatokat, ezáltal tisztítjuk és ízesítjük az ételt.


Te eddig hogyan csináltad, és változtatnál-e rajta? Akárhogy is, a Falatozz.hu-n sokféle frissensült közül választhatsz, ha pedig épp böjtölsz, vegetáriánus ételekben egyaránt bővelkednek partneréttermeink.

 

Ajánlott cikkek
Bologna polgármestere kiborult, hogy egy nem létező ételről híres a városa
Olvass tovább
Pörkölttörténelem
Olvass tovább
Mitől barnul be a sült hús, és mitől illatos a friss kenyér?
Olvass tovább