0
Főoldal Blog bejegyzések Te bekapnál egy lángoló desszertet?

Te bekapnál egy lángoló desszertet?

Te bekapnál egy lángoló desszertet? A legmenőbb indiai street food a pán, amelyet az árus meggyújtva dug a vásárlók szájába.

Azt hiszed, hogy már mindent tudsz a street food trendekről, és mindent kipróbáltál már? A Falatozz.hu rátalált egy látványos desszertre, amely Indiában hatalmas népszerűségnek örvend, azonban elég veszélyesnek tűnik. Az édességet pánnak (paan) hívják, és egy szőlőfajta leveléből készült édesség. Ez a szív alakú levél az úgynevezett bétel, amelyet évszázadok óta fogyasztanak egész Észak-Ázsiában.

A indiaiak gurulós standokon árulják ezt a levelet, méghozzá töltve: különböző feltéteket lehet kérni bele, például aszalt gyümölcsöt, cukorkákat, szegfűszeget és más fűszereket. Miután az árusok megszórták mindenféle finomsággal, meggyújtják az egész pánt és az égő falatot közvetlenül az emberek szájába teszik bele, elkerülve a baleseteket.

 

A videón is látszik, hogy az emberek először hezitálnak, hogy kipróbálják, de miután végignézik, ahogyan számtalan vendég elégedetten távozik a pulttól, végül rászánják magukat. Amíg a fogyasztók nyugodtan tűrik, hogy begyömöszöljék a szájukba a levelet, elvileg nem veszélyes a mutatvány, bár kérdéses, hogy mi történik akkor, ha valaki pánikba esik közben… Annyi biztos, hogy miután elalszik a tűz, kellemesen frissítő érzés marad a szánkban.

Ezt az üzletet az égő shotok, azaz röviditalok ihlették, és főleg télen népszerű. Az első erre szakosodott büfékocsit igen régen, 1972-ben kezdte üzemelni Mr. Prem és Chunni Lal, akik másfél hónapig tökéletesítették a receptet. A betel levél serkentő és pszichoaktív hatású, továbbá remek leheletfrissítő és potencianövelő. Az ayurvédikus tudomány szerint nagyon hasznos olyan betegségek gyógyítására, mint a köhögés, a megfázás vagy a fejfájás.

Kovács-Tóth Noémi

 

Forrás:

hobbygiri.com

facebook.com

Ajánlott cikkek
Mit és hogyan ehetsz külföldön
Olvass tovább
Az európai utcák főételei - A 10 legjobb európai street food
Olvass tovább
Kérsz pizzasört, kobrabort vagy angolnás üdítőt?
Olvass tovább