0
Főoldal Blog bejegyzések Sienai palio - A gyorsasági lovasverseny

Sienai palio - A gyorsasági lovasverseny

Sienai palio - A gyorsasági lovasverseny Augusztusban világszerte érdekes programokkal várják a turistákat, nincs ez másképp az olaszországi Siena városában sem.

Minden évben hatalmas eseménynek számít a sienai palio, amely nagyon sok látogatót vonzó kulturális rendezvény. Egy évben általában két alkalommal rendezik meg, július 2-án, Sarlós Boldogasszony napján, és augusztus 16-án, Mária mennybevétele alkalmából.

A sienai palión minden alkalommal 10 lovas indul. A résztvevőket a város tizenhét negyede (contrada) közül választják ki, a verseny díja a paliónak nevezett, Madonna-képpel díszített festett selyemzászló.

A verseny napján a városháza előtti kápolnában tarják a lovas misét, ezután egy utolsó, bemelegítő próbát tesznek az esti verseny előtt, majd a városházán a polgármester jelenlétében megtörténik a „lovasok kinevezése”, akik ettől fogva nem helyettesíthetők. Délután a városnegyedek kápolnáiban megáldják a lovakat, majd díszmenetben a verseny színhelyére, a Piazza del Campóra vonulnak.

A díszmenet után mozsárágyú lövése jelzi, hogy a lovak kilépnek a Nagykapun. Minden lovasnak egy ökörbőr korbácsot adnak, amellyel nem csak a lovat serkenthetik, hanem az ellenfeleket is akadályozhatják a futásban. A rajtnál két kötél van kifeszítve, ezek közé kell felsorakozniuk.

A lovaknak háromszor kell körbefutniuk a teret körülbelül 1000 méteres pályán, amin derékszögű fordulók is vannak. Ha egy lovas leesik a lováról, a ló maga is folytathatja a versenyt és elnyerheti a díjat a városnegyedének. Csak az első helyezettet díjazzák.

A győztes városnegyed lakói átveszik a paliót, a győzelmi díjat, majd a Dómban köszönetképpen eléneklik a Te Deumot. Szeptember vége – október eleje táján az ünnepi díszbe öltöztetett győztes városrészben megtartják a „győzelmi vacsorát”, amelyen a lakosság nagy része részt vesz, díszhelyen a győztes lóval.

Tarts te is ünnepi lakomát otthonodban, akár olasz finomságokkal:
www.falatozz.hu

Forrás: wikipédia

Ajánlott cikkek
Nyerd meg app-os rendeléseddel új telefonod!
Olvass tovább
Nyerd meg app-os rendeléseddel új telefonod!
Olvass tovább
Augusztus története
Olvass tovább