0
Főoldal Blog bejegyzések Müzliből készít úszógumit a fotós

Müzliből készít úszógumit a fotós

Müzliből készít úszógumit a fotós Egyes művészek képein semmi nem az, aminek látszik: kreativitásuknak köszönhetően káposztából flamenco szoknya, gyümölcsmagból szikla, cukorkából híresség-portré, brokkoliból pedig lombkorona lesz.

A food art, azaz ételművészet lényege, hogy olyan alkotást hozzunk létre, amelynek összetevői ehető alapanyagokból állnak. Van, aki egy-egy gyümölcsöt vagy zöldséget farag ki, és van, aki a tányéron található rizshalmot formázza meg a mókás összkép érdekében, de akadnak professzionális képviselői is ennek a szórakoztató művészetnek. A Falatozz.hu összeszedte a stílus legjelentősebb alakjait.

 

A reneszánsz szürrealista

 

Ennek az ágazatnak az első képviselője Guiseppe Archimboldo volt, aki amennyire híres volt életében, olyannyira el is felejtették a halála után, holott ez általában fordítva történik. A XVI. században élt művész kissé meghaladta korát, hiszen a XX. századi szürrealizmus előfutáraként is hivatkoznak rá. A festő leginkább gyümölcsöket, virágokat, állatokat és könyveket ábrázolt, amelyek a részletgazdag és realisztikus olajfestményeken egy-egy létező ember portréját adták ki. Archimboldo tehát nem csak viccelődött a krumpliorr fogalmával…

Archimboldo

Gulliver világa

 

A modern kori food art egyik kiemelkedő művésze Christopher Boffoli amerikai fotós. A tinédzserkora óta fényképezni tanuló férfi civilben újságíró és világjáró, ám hírnevét sajátos kreativitásának köszönheti. Amikor összeért a fejében Gulliver világa a makettezéssel, létrehozta a Big Appetites néven futó projektjét, melynek lényege, hogy ételeket fotóz le nagyon közelről, és miniatűr bábukkal varázsolja teljesen más közeggé az alapanyagait. A figurák ugyanis minden fényképen valami aktivitást végeznek, például takarítanak, sportolnak vagy építkeznek, teljesen más perspektívát adva az objektív előtt „pózoló” zöldségeknek, gyümölcsöknek vagy édességeknek. Így született meg a bagel közepén horgászás vagy fahéjrudakból vált kivágott fatörzsek ötlete, illetve hogy a gyümölcsök magvaiból kőfejtő terep legyen. Christopher munkáit több mint 100 országban kiállították már, Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt.

http://bigappetites.netChristopher Boffoli

Koktélparadicsomból luftballon

 

A bájos és fiatal malajziai Hong Yi imád festeni, csak éppen nem ecsettel, hanem ételekkel készülnek a képei. Leghíresebb munkája az Instagramra is posztolt ’31 Days of Food Creativity’, amelynek során egy hónap minden napján a tányérjára álmodott valami ötleteset. Nála a koktélparadicsom valójában luftballon, a gyömbérszelet egy-egy halfarok, a szeletelt répa tigriscsík, az uborkahéj fenyőág, a levágott chilipaprika tulipán, a káposztalevél pedig flamenco szoknya. A Red becenévre hallgató lány YouTube-on is követhető munkásságát bemutatták már a CNN tévécsatornától kezdve a Wall Street Journal magazinon keresztül minden neves médiumban.

http://www.redhongyi.comHong Yi

A gombák valójában űrbéli fák

 

A Salvador Dalí munkásságáért rajongó Carl Warner saját stílust alapított foodscape fantázianéven, amikor elkezdett étel-tájképekkel foglalkozni. Az ötlet egy bevásárlás során fogant meg benne, amikor a piacon megpillantotta a gombákat. Arra gondolt, hogy pont olyan alakjuk van, mintha fák lennének egy űrlények lakta bolygón. Hazament és elkészítette úgy a fejében kialakult képet, hogy a végeredményen a gombák valóban furcsa fák lettek, az idegen bolygó talaját pedig rizzsel és babszemekkel oldotta meg. Onnantól már nem volt megállás: a fűszerek egyszeriben bokrokká, a brokkolik fákká és a bagettek hegyekké avanzsálódtak a fényképein. A kompozíciókhoz mindössze erős ragasztót és szögeket használ, és természetesen az ínycsiklandó hozzávalókat. Már ha valakinek van szíve megenni az alkotásait.

http://www.carlwarner.comCarl Warner

Kekszből portré

 

Jason Mecier pedig a popkultúrába illő mozaikjairól híres, ugyanis az aprócska darabok mind-mind nassolnivalókból tevődnek össze. Munkásságán egyértelműen látszik Archimboldo hatása és a fogyasztói társadalom tendenciája egyaránt, hiszen az egészséges zöldségek helyett csak egészségtelen, sós és cukros finomságok sorakoznak a képein. Legtöbbször hírességeket készít cukorka, bab, chips és keksz keverékeként, például áldozatul esett Drew Barrymore, Pamela Anderson, a Spice Girls és Kevin Bacon is, utóbbi természetesen teljen mértékben szalonnából, nomen est omen jeligére.

http://www.jasonmecier.comJason Mecier

A lista nagyjából végtelen, hiszen van, aki arról lett ismert, hogy tojáshéjakból farag ki hihetetlenül precíz alakzatokat (Christel Assante) vagy dinnyékből virágcsokrokat (James Parker), és akad, aki óriási vajtömbökből farag szobrokat (Jim Victor). Sőt, olyan művész is híressé vált, aki nem ételekkel szobrászkodik, hanem közkedvelt édességeket formáz meg kőből, gigantikus méretben, megszólalásig hasonlítva az eredetire (Robin Antar).

Tóth Noémi


food art játékHa te is kipróbálnád magadat a témában, készíts a Falatozz.hu rajzoló programja segítségével FoodArt képeket! A játékkal ráadásul nyerhetsz is: a 10 legtöbb szavazatot kapott kép közül 3 nyertest sorsol ki a Falatozz.hu, akiknek a buliján minden étel és ital ingyen lesz!

 

 

Ajánlott cikkek
Londoni magyar étteremben vigad a brit politikus
Olvass tovább
Magyarosra erőszakolt ételek - A csalamádés gyrostól a lecsósított kínaiig
Olvass tovább