0
Főoldal Blog bejegyzések Mi az a farsang?

Mi az a farsang?

Mi az a farsang? A farsangról a beöltözés és a fánk juthat eszünkbe. Te tudod, hogy mikor van pontosan? Bejegyzésünkben megtudhatod!

Mikor van farsang?

A farsang időpontja nem konkrét, minden évben más és más. Két egyházi ünnep között tartandó, kezdete a vízkereszt (január 6.), zárónapja pedig a húsvéti nagyböjt kezdetét jelentő hamvasztószerda. 2023-ban ez a zárónap február 22.

Eredete és jelentése

Már az ókorban is ünnepléssel teli időszak volt a tél vége, illetve a tavasz kezdete, hiszen ez volt a bőség és a termékenység időszaka.

A középkori hiedelmek szerint a tél végén, mikor a nappalok egyre csak rövidülnek a Nap pedig elgyengül, a sötétség életre kelti a gonosz szellemeket. Hogy elűzzék ezeket az entitásokat, őseink ijesztő jelmezbe bújtak, majd halottas menetet imitálva vonultak.

Napjainkra a farsang keresztény jelentést kapott. Hamvazó szerda után kezdődik a húsvét előtti böjtölés, Jézus halálára való tekintettel pedig a hívők már nem szervezhetnek mulatságokat.

Farsang alkalmával elbúcsúztatjuk a telet, kiéljük a hosszú tél fáradalmait és a nagyböjt előtt van okunk lakomákat csapni.

A házasság és a szerelem időszaka

A farsang nem csak a tél elbúcsúztatására volt remek alkalom, de a párválasztásra is! A farsangi időszak esküvői szezonnak számított, az ezt követő időszakban nem is tarthattak esküvőket a böjtölés miatt.

A báli szezon lényege az eljegyzések megtartása volt, a hajadonok pedig bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, ezzel kezdeményezve a kapcsolatot.

Farsang farka

Farsang farkának nevezték az időszak legfontosabb eseményét, a karnevált! Magyarországon ekkor kerül megrendezésre a mohácsi busójárás.

Mohácsi busójárás

A szalmaégetés hagyománya

Húshagyó kedd a farsang farkának utolsó napja. A farsangtemetés időpontja. Szó szerint! Őseink koporsót készítettek a télnek, és azt égették el. Van, ahol koporsó nem készült, helyette szalmát tettek lángok martalékává.

Farsangi ételek

 A hosszú tél után a farsang volt az az alkalom, amikor igazán mulathattak őseink. Laktató húsételeket fogyasztottak, annyit, amennyi csak beléjük fért, hiszen a böjt alatt tilos volt ezeket az ételeket enni.

Jellegzetes farsangi ételnek számított a kocsonya a káposzta és természetesen a farsangi szalagos fánk is!

Farsangi fánk

Ha Te is megkívántad a korlátlan ételfogyasztást, nincs mit tenni: rendeld meg kedvenc bőségtálad a Falatozz-ról!

 

Forrás:
https://www.mosthallottam.hu/erdekes/farsang-eredete-szokasok-hagyomanyok/
http://www.unnepekoldala.hu/farsang
https://www.lcfclubs.hu/blog/valojaban-mikor-is-van-farsang-es-mi-az-a-farsang-farka/239/
https://www.almaimotthona.hu/farsang-tortenete-hagyomanyai.html
A kép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bus%C3%B3-walking_-_Bus%C3%B3j%C3%A1r%C3%A1s.jpg

 

Ajánlott cikkek
Hódít a világkonyha: az éttermek 82%-a kínálja más nemzetek ételeit
Olvass tovább
Cukorkasmink és salátahaj
Olvass tovább