0
Főoldal Blog bejegyzések Hódít a világkonyha: az éttermek 82%-a kínálja más nemzetek ételeit

Hódít a világkonyha: az éttermek 82%-a kínálja más nemzetek ételeit

Hódít a világkonyha: az éttermek 82%-a kínálja más nemzetek ételeit A görög, mexikói és olasz ízek a legnépszerűbbek a Falatozz.hu felmérése szerint.

Ahhoz képest, hogy egy generációval korábban még az is különlegesnek számított, ha valaki egy kínai kifőzdében evett egy csípős-savanyú levest, mára – a street food forradalomnak és a globalizációnak köszönhetően – egyre több nemzet autentikus fogásait lehet kipróbálni.

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál utánajárt, hogy a kínálatában szereplő 430 étteremben milyen arányban oszlanak meg a gasztronómiai kultúrák. Az éttermek 36%-a kínál görög ételt, 31%-a mexikói fogásokat, a toplista harmadik helyét pedig a klasszikus olasz ízvilág zárja 19%-kal. Utánuk következnek a thai (6,5%), kínai (4,5%), japán (2%), indiai (1,5%) és vietnami (1,5%) ínyencségeket szerepeltető éttermek. A vendéglátóegységek étlapjain szereplő ételek közül bő 3% készül wokban.

világkonyha adatok a Falatozz.hu-n

Gyakori jelenség, hogy egy étlap csak néhány görög-mexikói-olasz ételt tartalmaz, a zöme azonban magyaros jellegű, míg az ázsiai konyhánál általában kizárólag az adott nép tradicionális finomságai sorakoznak a menüben.

A 2018-as adatok alapján a legtöbbet rendelt világkonyha-étel a görög gyros tál, utána következik a mexikói burrito, majd az olasz paradicsomleves a bronzérmes a listán. Lemaradt a dobogóról a negyedik legkedveltebb házhoz kért főétel, a kínai szezámmagos csirke.

Az adatbázis szerint az éttermek 82%-a vett fel az étlapjára külföldi ihletésű étket, és csak a maradék 18% árul kizárólag magyaros ízeket. A Falatozz.hu-n az arány évről évre nő: 2017-hez képest 2018-ban 11%-ot ugrott a világkonyhát is kínáló éttermek száma, és ez a tendencia idén is folytatódik. Ezek szerint a fogyasztókra egyre inkább jellemző a felfedezés, valamint az inspirálódás más kultúrák ízeiből.

 

Ajánlott cikkek
Túlságosan függünk a kajamítoszoktól
Olvass tovább
Kísérletezőek és tudatosak a mai fogyasztók
Olvass tovább
Magyarosra erőszakolt ételek - A csalamádés gyrostól a lecsósított kínaiig
Olvass tovább